Ploșnița verde a tomatelor – Nazera viridula, o adevărată problemă pentru legumicultori!

Nezara viridula (L.) (Insecta: Hemiptera: Pentatomidae) este cunoscută și sub numele de ploșnița verde urat mirositoare. Aceasta este considerată o specie invazivă în România. Deși este o specie indigenă în zone extrem de calde (Africa), s-a adaptat cu ușurință zonelor temperate ale Europei. Este un dăunător periculos pentru cultura de tomate, însă poate fi întâlnit și în alte culturi legumicole (ardei, vinete, castraveți, fasole, varză, etc.). Cercetătorii considera ploșnița verde a tomatelor un dăunător invaziv fără frontiere, ce poate fi extrem de periculos în arealele nou invadate. Din păcate, de acest lucru s-au convins și cultivatorii de legume din țara noastră, atât cei profesioniști, care dețin suprafețe mari în câmp și spatii protejate (sere, solarii), cât și simplii pasionați de grădinărit.

Descriere și biologie – Ploșniță verde a tomatelor

Fig. 1 Prezintă 3 stadii de dezvoltare: ou, nimfa și adult.

Adulții (Fig. 1) sunt de culoare verde-mat și au formă de scut, ating o lungime de 12-14 mm. Aripile acoperă în totalitate abdomenul. Copulația poate dura de la câteva minute până la câteva zile. Femelele încep să depună ouă la 3-4 săptămâni după ce ajung la maturitate, acestea putând depune până la 260 ouă.

Ouăle pot fi găsite pe plante pe toată perioada de vegetație, sunt depuse în grupuri de câte 30-130 pe suprafață inferioară a frunzelor, în extremitatea superioară a plantelor de cultura sau a buruienilor. Acestea au culoare alb-gălbuie și forma cilindrică, cu capetele plate, în formă de disc. Dimensiunea ouălor este de 1,2 mm lungime și 0,8 mm lățime. Incubația durează 5 zile în sezonul cald și 2-3 săptămâni primăvara și toamna. Pe parcursul incubației ouăle devin rozalii.

Nimfele părăsesc oul prin deschiderea capacului plat în formă de disc. Acestea trec prin 5 stadii de dezvoltare pe parcursul a circa 30 de zile și arată foarte diferit în funcție de stadiul de dezvoltare (Fig. 2).

Fig. 2

Ciclul complet de viață pentru ploșnița verde a tomatelor Nezara viridula durează aproximativ 60-70 zile, probabil în condițiile țării noastre poate avea maxim 2 generații pe an. Adulții încep depunerea pontelor începând din lunile mai-iunie. Începând cu luna iulie apar și primele nimfe care se hrănesc până ajung la maturitate. Acestea preferă tomatele și castraveții (Fig. 3).

Fig. 3

Ploșnița verde posedă un aparat de înțepat și supt cu ajutorul căruia își injectează saliva urât mirositore în fructele și organele plantelor. Saliva acesteia are rolul de a lichefia țesuturile organelor plantei pentru a fi consumate de către ploșniță. Fructele atacate au un gust și aromă de ploșniță și un aspect urât, rămânând mici și fiind imposibil de consumat.

Combatere

În momentul de față în România există un singur produs omologat pe piață pentru acest dăunător, respectiv DELMUR, dar la ardei. Din păcate, încă nu avem produse omologate pentru acest dăunător la tomate, deci este o problemă din acest punct de vedere!

Chiar dacă probabil multe din insecticidele piretroide omologate în acest moment în România ar putea combate acest dăunător, nu putem recomanda un insecticid fară a fi omologat. Se impune deci omologarea unor insecticide pentru acest dăunatar și la tomate, care este din ce în ce mai vizibil în culturile de tomate, dar nu numai. Evident, în agricultura ecologică este și mai greu de combătut aceasta ploșniță. Legumicultorii care practică acest tip de agricultură încearcă ce au la îndemână, respectiv produse pe bază de uleiuri vegetale și esențiale, cât și utilizarea anumitor plante aromatice printre rânduri, cum ar fi cimbrul, busuiocul, crăița și gălbenelele, pentru a ține departe dăunătorii, evident pe riscul lor.

Drd. Ing. Angela Cristina AMUZA – ICDPP București

Sursa:https: https://www.sanatateaplantelor.ro/