Polifenolii din vin ar putea îndepărta bacteriile responsabile de apariția cariilor și a bolilor gingivale!

În mod tradițional, unele beneficii ale polifenolilor au fost atribuite faptului că acești compuși sunt antioxidanți, ceea ce înseamnă că aceștia protejează probabil organismul împotriva efectelor nocive cauzate de radicalii liberi. Cu toate acestea, lucrările recente indică faptul că polifenolii pot, de asemenea, promova sănătatea prin interacțiunea activă cu bacteriile din intestin. Acest lucru are sens deoarece plantele și fructele produc polifenoli pentru a preveni infecția cu bacterii dăunătoare și cu alți agenți patogeni.

Cercetătorii au verificat efectul a doi polifenoli din vinul roșu, precum și semințele de struguri și extractele de vin roșu disponibile pe piață, pe bacterii care se lipesc de dinți și gingii și care cauzează placa dentară, cariile și boala parodontală. Lucrând cu celule care modelează țesuturile gingivale, au descoperit că cei doi polifenoli vinici izolati – acidul caffeic și acidul p-cumaric  – au fost în general mai buni decât extractele totale din vin la reducerea capacității bacteriilor de a se lipi de celule. Când este combinat cu Streptococcus dentisani, care se crede a fi un probiotic oral, polifenolii au fost chiar mai buni în combaterea bacteriilor patogene.

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*