Poluarea din orașe, dăunătoare insectelor și ecosistemelor!

Nivelurile ridicate de poluare găsite în multe dintre marile orașe ale lumii au efecte negative asupra plantelor și insectelor, potrivit noilor cercetări de la Universitatea din Sheffield.

Studiul, publicat în Nature Communications, arată că plantele expuse la niveluri înalte de dioxid de azot (NO2) – similare nivelurilor înregistrate în centrele urbane importante – sunt capabile să se apere mai bine împotriva insectelor erbivore.

Condusă de dr. Stuart Campbell de la Departamentul de Științe ale Animalelor și Plantelor din cadrul Universității, cercetarea a descoperit că plantele expuse unor niveluri crescute de poluare produc produse chimice mai defensive în frunzele lor.

Rezultatele studiului arată că insectele care se hrănesc cu aceste frunze au crescut slab, ceea ce sugerează că nivelurile ridicate de poluare a aerului pot avea efecte negative în cascadă asupra comunităților de creaturi erbivore.

Dioxidul de azot este un poluant care provoacă probleme grave de sănătate la oameni, dar cercetările au constatat că acesta poate avea un impact semnificativ și asupra plantelor și insectelor.

„Insectele sunt o parte crucială a naturii și a lumii în care trăim. Insectele sunt esențiale pentru funcționarea sănătoasă a ecosistemelor. Mulți oameni pot fi conștienți de faptul că polenizatorii, cum ar fi mii de specii de albine, împreună cu muștele, molii și fluturii, sunt esențiali pentru producția alimentară – dar, de asemenea, asigură supraviețuirea pe termen lung a florilor sălbatice, arbuști și arbori.

Insectele care se hrănesc cu plante (insecte erbivore) ajută la returnarea nutrienților din plante în sol și sunt ei înșiși hrăniți pentru păsări sălbatice, reptile, mamifere și chiar mai multe insecte.

Insectele sunt, de asemenea, extrem de importante pentru descompunerea materiei organice decăzute menținerea solurilor sănătoase.Oamenii de știință avertizează cu privire la declinul masiv al numărului de insecte, care ar trebui să fie incredibil de alarmant pentru oricine care apreciază lumea naturală și sursele noastre de hrană”, a specificat dr.Stuart Campbell.