Poluarea luminoasă, motiv pentru declinul insectelor!

Iluminarea artificială pe timp de noapte ar putea fi un motiv pentru declinul populațiilor de insecte

Schimbările climatice, pesticidele și schimbările de utilizare a terenurilor nu pot explica pe deplin declinul populațiilor de insecte din Germania. Oamenii de știință din cadrul Leibniz-Institute of Freshwater Ecology și Inland Fisheries (IGB) au descoperit acum că regiunile care au înregistrat un declin puternic al insectelor zburătoare au, de asemenea, niveluri ridicate de poluare a luminii. Multe studii sugerează deja că lumina artificială are efecte negative asupra insectelor, iar oamenii de știință ar trebui să acorde mai multă atenție acestui factor atunci când exploră cauzele declinului populației de insecte în viitor.

Biomasa insectelor zburătoare a scăzut cu mai mult de 75% – această cifră alarmantă a făcut prima pagină a știrilor în toamna anului 2017. Studiul, publicat în 2017, a analizat tendințele biomasei insectelor zburătoare în zonele protejate selectate în peisajul agricol în ultimul timp 27 de ani și a concluzionat că schimbările de climă și habitat sunt de vină pentru declinul populațiilor de insecte. În același timp, s-a concluzionat  că aceste schimbări nu sunt în măsură să explice declinul drastic.

Lumina la momentul nepotrivit distruge echilibrul ecosistemelor

„Jumătate dintre speciile de insecte sunt nocturne, depind de întuneric și de lumina naturală oferite de lună și de stele pentru orientare și mișcare sau pentru a scăpa de prădători și pentru a-și îndeplini sarcinile de noapte de a căuta hrana și de a se reproduce. Lumina artificială de noaptea perturbă acest comportament natural – și are un impact negativ asupra șanselor lor de supraviețuire”, explică Maja Grubisic, conducătorul echipei IGB, punctul de plecare al investigației lor.

Oamenii de știință au analizat toate studiile recente privind efectele luminii artificiale pe timp de noapte asupra insectelor și au constatat că există dovezi puternice care sugerează o legătură credibilă între poluarea luminoasă și declinul populațiilor de insecte. De exemplu, insectele zburătoare sunt atrase de lumini artificiale – și, în același timp, sunt îndepărtate de alte ecosisteme – și mor din cauza epuizării sau a pradă ușoară.

„Astfel, poluarea luminoasă ar trebui să fie în general considerată o perturbare potențială a ecosistemului în studiile viitoare pentru a identifica modalitățile prin care pot fi luate măsuri practice pentru a reduce preocupările legate de mediu „, a rezumat dr. Franz Hoelker, șeful grupului de cercetare.