Potențialul alergen al căpșunilor și al roșiilor depinde de soi

capsuni, cotidianul_agricol

Căpșunile și roșiile sunt printre cele mai consumate fructe și legume din întreaga lume. Cu toate acestea, mulți oameni sunt alergici, mai ales dacă au fost diagnosticați cu alergie la polen de mesteacan.

Incidența alergiilor alimentare a crescut în ultimele decenii: afectează trei până la patru la sută din populația adultă și cinci la sută din copii. Tomatele (Solanum lycopersicum) și căpșunile (Fragaria x ananassa) pot provoca reacții alergice din cauza prezenței diferitelor proteine alergene. Deosebit de importante sunt proteinele care seamănă cu alergenul primar din polenul mesteacăn și din cauza acestei similitudini pot provoca alergii alimentare la polenul de mesteacăn. Aproximativ 1,5% din populația din Europa de Nord și 16% în Italia este afectată de alergii la tomate. Și aproximativ 30% dintre cei care sunt alergici la polenul de mesteacan raportează, de asemenea, reacții alergice la fructele de căpșuni.

Simptomele unei reacții imunologice la căpșuni sau roșii pot afecta pielea (urticarie sau dermatită), pot irita membranele mucoase și pot declanșa dureri abdominale. Cei care suferă de alergii la alimente dezvoltă simptome după ce mănâncă fructe sau legume proaspete, în timp ce produsele prelucrate sunt adesea tolerate.

Studii anterioare au descoperit că există mai multe proteine ​​atât în ​​căpșuni, cât și în roșii, care pot provoca reacții alergice.