Preemergență sau postemergență la porumb? Aceasta este întrebarea…

Fiecare zi în care buruienile concurează plantele tinere de porumb impacteaza producția finală ! Peste 30% din producția potențială de porumb se poate pierde dacă intervenția cu erbicide se face mai târziu de 4-5 săptămâni de la semănat și competiția buruienilor este acerbă (conform grafic).

Aplicarea erbicidelor la momentul optim este importantă deoarece durata competiției buruienilor este esențială! Impactul asupra producției depinde de spectrul de buruieni, gradul de infestare și durata infestării.

BAYER recomandă folosirea erbicidelor preemergente pentru păstrarea terenului curat în primele faze de vegetație. Fermierii profesioniști cunosc avantajele acestei tehnologii și folosesc produsele de protecție cu aplicare în preemergență precum Adengo, Merlin Flexx si Merlin DUO Flexx (peste 756,000 ha tratate cu Adengo in 2023 – conform studiului Kynetec Porumb Romania).

In situatia in care  se doreste utilizarea erbicidarii in postemergenta (dupa aparitia buruienilor si deciderea planului de protectie) compania BAYER ofera urmatoarele produse de control sau corectie: Capreno (ptr buruienile mono si dico anuale, aplicat in fereastra de 2-6 frunze la porumb), Laudis (ptr controlul buruienilor mono si dico anuale , dar cu fereastra mai mare de aplicare intre 2-8 frunze ; cel mai flexibil erbicid BAYER ca perioada de aplicare datorita safener-ului Isoxadifen-etil), Equip (ptr controlul buruienilor mono si dico anuale + a gramineelor perene, in special pentru costreiul din rizomi si a pirului).

Pentru informatii complete despre produse sau sfaturi de aplicare, contactati reprezentantul BAYER din judetul dvs sau descarcati aplicatia BAYER pentru accesarea  rapida a informatiilor tehnice. 

Planul de protectie BAYER 2024

PREEMERGENTA

Erbicid preemergent și postemergent timpuriu pentru combaterea buruienilor dicotiledonate și monocotiledonate anuale din cultura porumbului.

Adengo® combină două substanțe active erbicide puternice și cea mai nouă tehnologie safener, care mărește selectivitatea produsului. Tehnologia unică de control sincronizat al buruienilor constă în capacitatea de reactivare, care îi permite să fie din nou activ în timpul primelor ploi ce urmează după o perioadă fără precipitații, controlând astfel buruienile ce pot răsări în această perioadă.

Adengo® este preluat radicular și foliar și are o puternică activitate sistemică în plantă. Buruienile sunt distruse chiar după răsărire. Primul semn al eficacității constă în albirea plantulei, urmată la scurt timp de distrugerea ei completă. Pentru obținerea eficienței maxime la aplicarea preemergentă, se recomandă aplicarea imediat după semănat, pentru a valorifica umiditatea existentă în stratul superficial de sol.

// Spectru larg de combatere

// Flexibilitate în aplicare de la semănat până în faza de 3 frunze

// Două substanțe active cu translocare foliară și radiculară

// Capacitate de reactivare

// Tehnologia safener

POSTEMERGENTA

Erbicid pentru combaterea în postemergență a unui spectru larg de buruieni dicotiledonate și monocotiledonate anuale în cultura de porumb.

Capreno® se aplică în postemergență, de la stadiul de 2 frunze până în stadiul de 6 frunze al culturii de porumb (BBCH 12-16), pentru controlul buruienilor dicotile și monocotile anuale.

Capreno® 547 SC are în formularea sa tembotrione, aparținând noii clase chimice triketone, care este absorbit rapid în plantă, la maximum o oră de la aplicare. Prezintă acțiune dublu-sistemică, fiind distribuit ascendent și descendent în toate organele plantei până la punctele de creștere la circa 6 ore de la tratament. Tiencarbazon-metilul conduce la încetarea imediată a creșterii și la daune progresive până când se realizează controlul total al buruienilor sensibile.

// Spectru larg de combatere

// Flexibilitate în aplicare de la 2 până în faza de 6 frunze

// Dublă acțiune cu translocare prin frunze și rădăcini

// Efect rapid de combatere a buruienilor

// Tehnologia safener

Erbicid postemergent pentru combaterea unui spectru larg de buruieni dicotiledonate și monocotiledonate anuale din culturile de porumb.

Laudis® OD 66 este un erbicid de tip foliar ce conține substanța activă tembotrione dintr-o nouă grupă chimică. Absorbția în plantă este rapidă, la maximum o oră de la aplicare. Prezintă dublă acțiune sistemică, fiind distribuit ascendent și descendent în toate organele, până la punctele de creștere.

Simptomul specific de albire a țesuturilor este vizibil la 3-5 zile după aplicare, urmat de necrozarea buruienilor în circa 2 săptămâni după erbicidare. Formularea OD mărește aderența și capacitatea de pătrundere în plantă.

// Spectru larg de combatere

// Flexibilitate în aplicare de la 2 până în faza de 6 frunze

// Dublă acțiune cu translocare prin frunze și rădăcini

// Efect rapid de combatere a buruienilor

// Tehnologia safener

Erbicid pentru combaterea în postemergență a buruienilor monocotiledonate anuale și perene și dicotiledonate anuale din culturile de porumb.

Equip® prezintă sistemicitate completă, fiind preluat rapid de buruieni în 2 ore de la tratament. Precipitațiile ulterioare nu afectează eficacitatea. Equip® conduce la stoparea creșterii buruienii după 1-3 zile, îngălbenirea sau înroșireafrunzelor după 4-10 zile și necrozarea progresivă a lăstarilor după 7-20 zile. Formularea OD mărește aderența pe frunze și capacitatea de penetrare în plantă.

// Spectru larg de combatere

// Flexibilitate în aplicare de la 2 până în faza de 6 frunze

// Dublă acțiune cu translocare prin frunze și rădăcini

// Efect rapid de combatere a buruienilor

// Tehnologia safener

Pentru informatii complete despre produsele sau sfaturi de aplicare contactati reprezentantul BAYER din judetul dvs sau descarcati aplicatia BAYER pentru accesarea  rapida a informatiilor tehnice. 

Daniel Stanciu, Manager cultura de porumb Bayer CropScience