Prețurile în industria agro-alimentară au început să crească la nivel mondial

Începând cu luna octombrie, prețurile din industria agro-alimentară au început să crească la nivel mondial pentru prima dată în ultimele cinci luni, deoarece, potrivit FAO, cotațiile internaționale pentru zahăr și cereale de consum curent au crescut în mod semnificativ.

Creșteri remarcabile ale prețului de export s-au înregistrat la nivelul produselor cheie, precum, porumb, grâu, zahăr, ulei de palmier, în același timp înregistrându-se însă scăderi ale prețurilor brânzei, cărnii de pasăre precum și a uleiului de floarea soarelui.

Conform indicelui FAO, prețurile la alimente în luna octombrie a acestui an au înregistrat o medie de 172,7 puncte în octombrie, mai precis cu 6% față de aceeași lună a anului 2018.

Indicele FAO pentru prețurile la cereale a crescut cu 4,2% în cursul lunii, din cauza creșterii prețurilor la export al grâului și porumbului, ca urmare a reducerii culturilor în mai multe țări producătoare.

În ceea ce privește evoluția indicelui FAO pentru prețurile la zahăr, acesta a crescut cu 5,8% în luna octombrie, ca umare a reducerilor prognozate ale producțiilor din India și Thailanda.

Indicele FAO pentru prețurile la uleiuri  vegetale a atins nivelul cel mai înalt din acest an, cu excepția cotațiilor pentru uleiul de floarea soarelui care au scăzut în urma recoltelor bogate din regiunea Mării Negre.