“Producătorii agricoli sunt poziționați în mod unic pentru a genera energie regenerabilă, creând valoare locală și întărind reziliența energetică!”

Interviu cu Filipe Dias, Country Manager Greenvolt Next Romania

Compania Greenvolt Next este prezentă de relativ puțin timp pe piața din România, iar recent au apărut și primele informații publice despre contractele semnate. Cum vedeți piața internă și care este strategia pe care o adoptați pentru a vă consolida poziția?

Vedem piața din România ca fiind una cu potențial neexploatat și cu un context de afaceri atractiv, care credem că ne permite să jucăm un rol cheie în sprijinirea companiilor și chiar a țării în atingerea țintelor și obiectivelor energetice. Suntem motivați să aducem în continuare economii semnificative, independență de rețea și eficiență energetică pentru afacerile din România.

Am intrat pe piața locală cu o propunere de a schimba modul în care energia era produsă, consumată și partajată, valorificând amprenta noastră globală și cunoștințele locale pentru a aduce soluții adaptate nevoilor unice ale fiecărui client. Prin modelul nostru de PPA (Power Purchase Agreement) le oferim clienților acces la un sistem fotovoltaic pentru a produce și consuma energie curată fără investiții, asigurându-ne că indiferent de dimensiunea companiei sau sectorului de activitate, aceștia au energie regenerabilă la un cost scăzut și previzibil.

Experiența noastră de până acum în România a fost una destul de pozitivă, așa că strategia noastră rămâne axată pe modelul nostru nou și inovator de PPA. Credem că putem adăuga valoare cu un model de finanțare care, în ciuda faptului că este relativ nou pe piața românească, este susținut de experiența noastră vastă internațională în valorificarea acestor tipuri de soluții în diverse sectoare. Piața răspunde bine și există o nevoie clară ca aceste soluții să ajute companiile să facă tranziția către energia regenerabilă.

Recent ați anunțat extinderea activității în sectorul agricol. Care sunt motivele acestei orientări către agricultură și ce beneficii specifice aduc soluțiile voastre fermierilor români?

În primul rând, vorbim despre o industrie care caută costuri stabile ale energiei și beneficii de sustenabilitate, făcând acordurile de energie regenerabilă pe termen lung extrem de atractive pentru companii. În al doilea rând, sectorul agricol are adesea spații mari neutilizate – terenuri, depozite și hambare – care pot avea o instalație fotovoltaică capabilă să acopere o parte semnificativă a consumului acestora. Este un domeniu în care am observat că există deschidere și interes din partea companiilor pentru oferta noastră, deoarece beneficiile sunt clare: economii semnificative de energie, independență energetică și reducerea amprentei de carbon prin furnizarea de predictibilitate financiară pe termen lung fără investiții din partea clientului.

Dacă luăm exemplul concret al Centrului Agro Transilvania Cluj, un sistem fotovoltaic de 550 kW va aduce companiei economii de aproape 400.000 de euro pe perioada contractului PPA de 10 ani și de aproape două milioane de euro pe durata de viață de 25 de ani a sistemului. Iar beneficiile sunt mai mult decât economiile de energie. În aceste contracte „Energy as a Service”, acoperim nu doar furnizarea de energie, ci și asigurarea, întreținerea și fiabilitatea pe termen lung a instalațiilor pe care clientul le va deține deplin după încheierea contractului.

În ce măsură considerați că fermierii români sunt pregătiți să adopte tehnologia fotovoltaică și cum îi sprijiniți în procesul de tranziție energetică?

Chiar și în stadiul incipient al introducerii soluției PPA pentru autoconsum în România, putem observa un interes puternic din partea sectorului. Da, multe companii, în special Întreprinderile Mici și Mijlocii, încă învață despre aceste beneficii și tocmai de aceea eforturile noastre se concentrează pe abordarea tuturor întrebărilor care apar și pe oferirea de explicații complete, susținute de exemple concrete.

Pentru fermierii români, oportunitatea constă în înțelegerea valorii PPA-urilor dincolo de economiile de costuri – acestea oferă securitate energetică, predictibilitate a prețurilor și avantaje de sustenabilitate, care sunt elemente cheie pentru procesul de tranziție energetică. Dialogul constant cu jucătorii din industrie și cu potențialii parteneri este important pentru noi și suntem încrezători că interesul va crește odată cu creșterea numărului de exemple de succes în România.

Într-un alt interviu ați menționat că economia României este una dintre cele mai dinamice din regiune și că vedeți multe oportunități aici. Care sunt principalele provocări pe care le întâmpinați pe piața locală și cum intenționați să le depășiți pentru a valorifica aceste oportunități?

La nivel regional, piața din România are o dimensiune considerabilă, cu potențial puternic și obiective ambițioase de tranziție energetică. Spre deosebire de alte state mari ale Uniunii Europene, piața energetică din România nu și-a atins deplina maturitate, lăsând spațiu de creștere pe segmentul energiei descentralizate, adică în zona consumului individual și colectiv de energie regenerabilă – energie pentru autoconsum sau energie partajată cu alții. Abordăm provocările concentrându-ne pe oportunitățile pe care le creează și pe modul în care soluțiile noastre pot adăuga valoare.

În prezent, vedem două aspecte cheie: ezitarea pieței și un cadru de reglementare în evoluție. Pentru a-l pe aborda primul, lucrăm pentru a avea o ofertă globală integrată și benefică, în același timp demistificând PPA-urile, evidențiind rolul lor atât ca instrument financiar, cât și ca activ strategic. În ceea ce privește cadrul de reglementare, rămân lacune și imprevizibilitate, încetinind implementarea Generării Distribuite.

Suntem deosebit de atenți la modul în care reglementarea comunităților energetice va evolua – asociații autonome și voluntare care generează energie regenerabilă și împart orice surplus la nivel local. Un cadru clar și de perspectivă ar putea debloca beneficii substanțiale în toate sectoarele, în special în agricultură. Având acces la terenuri extinse, producătorii agricoli sunt poziționați în mod unic pentru a genera energie regenerabilă și a o împărtăși cu consumatorii din apropiere, creând valoare locală și întărind reziliența energetică.

Având în vedere obiectivele ambițioase ale României în ceea ce privește tranziția energetică și adoptarea surselor regenerabile, ce rol vedeți pentru Greenvolt Next în acest proces și ce planuri aveți pentru a contribui la atingerea acestor obiective naționale?

România, la fel ca multe alte state europene, are angajamente ferme pentru tranziția energetică și am observat aici un nivel ridicat de entuziasm pentru adoptarea noilor tehnologii. Credem că românii au potențialul de a fi early adopters atunci când vine vorba de noile tehnologii, ceea ce este în mod clar un avantaj. Greenvolt Next este în mod clar un vector de sprijin pentru tranziția energetică și, mai mult, am spune că este și un element activ de transformare a mentalității în economie, facilitând modul în care companiile românești înțeleg noi modalități de producere, consumare și partajare a energiei verzi.