Producătorii de usturoi, așteptați să depună documentele pentru subvenții

Cei 48 de producători buzoieni de usturoi, care au înființat cultura pe circa 94 de hectare sunt așteptați cu deconturile la Direcția Agricolă pentru a primi subvenția.

La ora aceasta au depus deconturile pentru a fi plătite 32 de persoane, 25 au fost plătite, urmând și diferența să primească subvenția, până la finele anului, când trebuie achitată toată suma. Producătorii trebuie să vină până la sfârșitul lunii cu deconturile, cu dovada de comercializare a usturoiului, fie la persoană fizică dacă există filă din carnetul de producător, fie cu alt document fiscal care este în circulație la ora acesta. Noi sperăm din 48 aproximativ 45 vor veni cu dovada comercializării usturoiului”, a precizat dr. ing. Cosmin Florea directorul Direcției Agricole Buzău.

Subvenția la usturoi a fost majorată, în acest an, de la 1.000 euro/hectar la 3.000 euro/ hectar după ce ministrul agriculturii, Petre Daea a discutat cu producătorii din acest sector. Producătorii buzoieni au discutat despre necesitatea creșterii subvenționării usturoriului cu ministrul la evenimentul Toamna Buzoiană .

„Toate deciziile de subvenții, – mă refer aici pe usturoi, pe ardei, castraveți și vânată, au fost creionate, la întâlnirea cu domul ministru pe care am avut-o noi cu producătorii. Am avut acolo câțiva producători de usturoi și când domnul, ministru a venit, un producător i-a propus să introducă o subvenție și pe usturoi, pentru că e pe cale de dispariție, pentru că vine foarte mult material din străînătate, din Spania, din China, și în curând aceste soiuri în care mai există populațiile acestea locale vor dispărea. Domnul ministru a fost foarte receptiv și a notat în agendă. Ulterior m-a sunat și am avut o discuție cum ar trebui să fie viitoarea Hotărâre de Guvern și s-a concretizat. E un pic de mândrie și pentru noi și pentru județ că am avut anumite idei care au fost concretizate”, a explicat directorul Direcției Agricole Buzău, Cosmin Florea, subliniind importanța unor astfel acțiuni.