Produsele agroalimentare procesate vor putea fi exportate

Produsele procesate incluse pe lista produselor agroalimentare, pentru care au fost interzise pentru exportul pe perioada stării de urgenţă, ar putea fi eliminate la începutul acestei săptămânii, a declarat Adrian Oros, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

„O să corectăm partea această din Ordonanţa Militară 8, şi vom putem modifica anexa, dacă efectul nu este cel scontat. Noi am stopat exporturile pentru cereale şi produse agroalimentare pentru a ne asigura că sunt suficiente stocuri pentru populaţie, dar, repet, interdicţia se referă doar la spaţiul extracomunitar. O să vedem care este impactul şi o să dăm o altă ordonanţă prin care o să scoatem din listă, eventual, punctul 11, care conţine produsele  procesate. Săptămânal putem corecta câte ceva, în funcţie de evoluţia stocurilor. Vrem să monitorizăm foarte atent, astfel încât tot ce ne trebuie să rămână în ţară”, a explicat Adrian Oros.

Ministrul Agriculturii a mai precizat că unii agenţi economici au fost afectaţi de sistarea exporturilor de cereale, dar, în funcţie de contractele ferme de export pe care le aveau în derulare şi de dimensiunea pierderilor, aceştia ar putea fi despăgubiţi.