Prognoza agrometeorologică pentru această săptămână

Perioada se va caracteriza printr-un regim termic al aerului mai ridicat decât în mod normal, în majoritatea zonelor de cultură. Temperatura medie diurnă a aerului va oscila între -5…10°C, abaterile termice pozitive fiind de 1…8°C, pe întreg teritoriul agricol. Temperatura maximă a aerului se va situa între -2…13°C, la nivelul înregii țării. Temperatura minimă a aerului se va încadra între -7…6°C, local producându-se îngheţ la sol.
Sunt prognozate de asemenea precipitaţii mixte (ploaie, lapoviţă şi ninsoare), acestea fiind însoțite de intensificări ale vântului.

Caracteristici agrometeorologice

În cultura grâului de toamnă, aprovizionarea cu apă pe profilul de sol 0-100 cm va prezenta valori satisfăcătoare, apropiate de optim și optime, în toate regiunile agricole. În condiţiile agrometeorologice menţionate, speciile de cậmp şi pomi-viticole îşi vor continua stadiul de repaus vegetativ, în cea mai mare partea a zonelor de cultură.

Pe fondul temperaturilor maxime mai ridicate din aer şi sol, la cerealierele de toamnă semănate în epoca optimă din zonele de câmpie vor fi posibile reluări lente şi temporare ale proceselor vegetative. Cerealierele de toamnă (orz şi grâu de toamnă) vor parcurge răsărirea, apariţia frunzei a treia şi înfrăţirea (10-100%), starea de vegetaţie fiind în general bună şi medie. Sub aspect fenologic, la rapiță se va înregistra înfrunzirea (9-13 frunze), în cea mai mare parte a țării. La pomii fructiferi și vița-de-vie din toate plantaţiile, se va semnala starea de repaus biologic.

Lucrările agricole specifice acestei perioade (tăieri în vii şi livezi, fertilizări, tratamente fito-sanitare) vor fi întrerupte temporar, în special în zilele cu precipitații.

Sunt reconandate cu prioritate:

  • Continuarea efectuării controlului biologic sistematic pentru determinarea viabilităţii plantelor la cerealierele de toamnă şi a elementelor de rod la pomii fructiferi și vița-de-vie;
  • Administrarea îngrăşămintelor minerale complexe la culturile de toamnă;
  • Aplicarea îngrăşămintelor organice şi efectuarea lucrărilor de întreţinere în plantaţiile pomi-viticole.