Protecția comunitară a soiurilor de plante (CPVR) – valoare adăugată în agricultură!

În acestă săptămână a avut loc seminarul de politică al OCSP – Protecția soiurilor de plante: calea către o mai mare durabilitate, inovare și creștere economică în Uniunea Europeană. Seminarul se bazează pe studiul “Impactul sistemului comunitar de protecție a soiurilor de plante asupra economiei și mediului UE publicat în comun de Oficiul Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuală și de Oficiul Comunitar pentru Soiuri de Plante.

Uniunea Europeană a instituit un sistem care acordă drepturi de proprietate intelectuală noilor soiuri de plante, numit protecția comunitară a soiurilor de plante (CPVR). Acesta este similar unui brevet și este valabil pe întreg teritoriul UE. Prin depunerea unei cereri la Oficiul Comunitar pentru Soiuri de Plante, crescătorii primesc un singur drept de proprietate intelectuală valabil pe întreg teritoriul UE.

Valoarea adăugată suplimentară generată de culturile protejate prin CPVR se ridică la 13 miliarde EUR (7.1 miliarde pentru culturi arabile, 1.1 miliarde pentru fructe, 2.2 miliarde pentru legume și 2.5 miliarde pentru plante ornamentale)

În absența sistemului CPVR, în 2020 producția de culturi arabile ar fi fost cu 6.5% mai mică, producția de fructe cu 2.6% mai mică, cea a legumelor cu 4.7% iar cea a plantelor ornamentale cu 15.1% mai mică.

Producția generată de inovațiile soiurilor de plante sprijinite de CPVR este suficientă pentru a hrăni încă 57 de milioane de oameni la nivel mondial (prin culturi arabile), 38 milioane în cazul fructelor și 28 milioane pentru legume.

Sistemul CPVR aduce pe lângă contribuția economică, contribuție la îndeplinirea obiectivelor de mediu ale UE. Gazele cu efect de seră anuale din agricultură și horticultură sunt reduse cu 62 de milioane de tone pe an.

Semințele și plantele tinere, punctele de plecare în reproducerea plantelor, sunt esențiale pentru producția din agricultură, horticultură și silvicultură. Fiind prima verigă a lanțului de producție, impactul asupra diversității, calității și sănătății recoltelor este unul semnificativ.