Prunele uscate, o afacere cu beneficii nutriționale extraordinare!

 Datorită numeroaselor beneficii nutriționale prunele uscate sunt la mare căutare atât pe piața internă cât și pe piața externă. În țări precum Belgia, Germania, Polonia, Italia și chiar peste ocean, în Statele Unite unde cererea este una în creștere.

Procesul prin care fructul îl parcurge până a ajunge la forma finală este unul destul de migălos și necesită aparatură specializată. Costurile pe care le implică un aparat de uscare a fructelor pot ajunge și până la 20.000 de euro.

Protejează împotriva bolilor cardiovasculare și a altor boli cronice

Prunele uscate conțin niveluri ridicate de fitonutrienți denumiți fenoli. Sunt deosebit de bogate în două substanțe fitonutriene unice numite acid neochlorogen și acid clorogenic. Numeroase studii arată că aceste fitonutrienți contribuie la prevenirea deteriorării celulelor. Deoarece toate membranele noastre de celule, precum și celulele creierului, sunt în mare parte alcătuite din lipide care conțin grăsimi, acestea sunt importante pentru a avea fitonutrienți în dietă.

Acestea ajută la prevenirea diabetului de tip 2 și a obezității

Prunele uscate sunt bogate în fibre solubile care ajută la menținerea unui nivel de zahăr stabil în sânge. Fibrele solubile încetinesc ritmul în care alimentele părăsesc stomacul și, prin urmare, întârzie absorbția zahărului în sânge.

Acestea contribuie la îmbunătățirea sănătății oaselor și la reducerea riscului de osteoporoză

Un studiu din 2011 a arătat că prunele sunt cele mai eficiente fructe în prevenirea și inversarea pierderii osoase datorită surselor bogate în compuși fenolici și flavonoizi.

Sunt o sursă bună de vitamină K și beta-caroten

Un studiu efectuat în 2013 a arătat că o creștere a consumului de beta-caroten poate face oamenii mai fericiți. Vitamina K funcționează împreună cu beta-caroten pentru a combate semnele îmbătrânirii, ajutând la reducerea pierderilor osoase și îmbunătățirea circulației.