„Raportarea României la strategiile UE în agricultură”

Astăzi, Asociația Eco Ruralis împreună cu ROMAPIS, RDRP și Just Food au organizat webinarul cu tema „Raportarea României la strategiile UE în agricultură”.

Obiectivul nostru este să identificăm soluții pentru viitorul agriculturii care să vină în sprijinul țăranilor, micilor producători și muncitorilor rurali implicaţi în agricultura României, prin politicile publice la nivel național și Uniunii Europene, în contextul actualei reforme Politicii Agricole Comune”, a precizat Raluca Dan, membru al Comitetului de coordonare al Asociației Eco Ruralis şi moderator al dezbaterilor, în deschiderea evenimentului.

Temele de discuție în cadrul dezbaterilor Webinar-ului s-au concentrat pe cele mai importante procese de politici publice din Uniunea Europeană, respectiv:

• De la Fermă la Furculiță (Farm To Fork)

• Pactul Verde European (Green Deal)

• Politica Agricola Comuna (PAC)

Primul invitat în cadrul dezbaterilor a fost Bogdan Alecu, director general adjunct al Autorității de Management pentru Programul Național de Dezvoltare Rurală.

În continuare subiectul legat de “Perspectiva europarlamentarilor români asupra viitorului micilor producători în contextul proceselor de negociere ale Pactului Verde European, Strategiei Farm to Fork și a Politicii Agricole Comune” a fost aprofundat de europarlamentarii Daniel Buda (PNL – PPE Group) şi Nicolae Ștefănuță (USR – Renew Europe Group).

O altă temă de dezbatere a fost şi “Perspectiva micilor producători asupra propriilor nevoi și oportunități”,avându-i cainterlocutori pe Constantin Dobrescu, vicepreședinte ROMAPIS (Federația Asociațiilor Apicole din România) şi Ramona Duminicioiu – membră a comitetului de coordonare al Asociației Eco Ruralis.

“Prin acest eveniment ne propunem dezbaterea poziției României, reflectată prin pozițiile particulare ale reprezentanților României în Parlamentul European dar și ale actualului executiv de la București pe această temă”, a precizat Constantin Dobrescu, vicepreședinte ROMAPIS.

În cadrul dezbaterii au avut intervenţii şi reprezentanți ai executivului (MADR, MMAP), reprezentanți ai asociațiilor de mici producători, cercetători, precum şi jurnalişti din presa de specialitate.

La final, concluziile au fost evidenţiate de Irina Velicu – cercetător principal la Centrul de Studii Sociale în cadrul Universităţii Coimbra-Portugalia.

Felicitări organizatorilor acestei dezbateri de interes pentru micii producători din România.