Reguli de bază pentru tăierea pomilor fructiferi – sfaturi şi recomandări!

Tăierea pomilor este un element foarte important în procesul de îngrijire – totul constă în efectuarea lui într-o formă cât mai corectă, dar și de modul de formare a coroanei. Aceasta va determina cantitatea de lumină, nutrienți și aer, pe care o va primi fiecare ramură separat, afectând în mod direct cantitatea recoltelor. În plus, tăierea nu numai că stimulează producția unei recolte abundente, dar datorită acesteia, are loc și o igienizare a pomului, el devenind mai rezistent la diverse boli.  

Ce beneficii oferă tăieriea pomilor?

Tăierea corectă a pomilor :

  • Aduce pomul la înălțimea și forma adevată speciei și vârstei lui
  •  Întărește vigurozitatea trunchiului și ramurilor
  •  Coroana nu se va îngroșa în exces
  •  Este stimulată producerea unor noi ramuri

Toaletarea pomilor este o adevărată știință, iar regulile pentru diferitele tăieri sunt esenţiale. Există diferite tipuri de tăiere a copacilor, fiecare cu propriul scop:

Tunderea de ajustare este în primul rând necesară pentru a menține suficientă iluminarea ramurilor. De asemenea este necesar ca partea scheletică a pomului să nu fie supraîncărcată cu lăstari tineri. O astfel de tăiere se efectuează de regulă în septembrie și aprilie.

Tăierea restaurativă după cum sugerează și denumirea, nu este o măsură preventivă, ci mai degrabă o măsură curativă. Dacă arborele este deteriorat din orice motiv, atunci tăierea restaurativă va ajuta la stabilirea înfloririi, dezvoltării și producției. Nu se efectuează în mod regulat, ci doar în cazuri excepționale.

Tunderea formativă reprezintă tipul de tăiere, prin care se oferă pomului forma necesară care va permite plantei să se dezvolte corect și să suporte recoltele grele.

Tăiere sanitară este un tip de tăiere vindecătoare. Dacă arborele este afectat de vreo boală, atunci toate ramurile afectate trebuie îndepărtate pentru a preveni răspândirea infecției. Atenție! La tăierea sanitară, tebuie dezinfectate  foarte bine instrumentele de lucru. În plus, această tăiere nu trebuie efectuată în timpul înghețurilor severe.

Tăierea anti-îmbătrânire este o necesitate pentru a stimula formarea lăstarilor noi. Scurtând ramurile în creștere, sunt stimulaţi mugurii tineri, ceea ce face posibilă reînnoirea unui pom îmbătrânit. Tunderea care întinerește pomul se face la sfârșitul iernii, toamna devreme și primăvara.

În toamnă trebuie să aibă loc tăierile sanitare. Pentru ca pomii să nu dezvolte ramuri uscate și fragile, dar și cele care pot dezvolta boli. Este important ca livada să hiberneze curat, fără să fie invadată de ramuri inutile.

 După tăiere, este necesar să  fie strânse toate ramurile reziduale pentru a preveni bolile și diferiții dăunători, care se pot instala de la lăstarii bolnavi. Plăgile rămase de la tăiere, trebuie tratate cu  soluții slabe de permanganat de potasiu.

Nu trebuie tăiaţi niciodată pomii înghețați în timpul iernii. Lunile de toamnă sunt momentul ideal pentru a toaleta pomii dar şi de a planta noi soiuri de pomi fructiferi.