Respectarea unei rotații de 6 ani – cheia succesului pentru culturi profitabile de rapiță și nu numai!

Samuel Steward cultivă cultura de rapiță într-o rotație de 6 ani, iar randamentele pe care le obține sunt de peste 4 t/ha. Acesta pune accentul pe semănarea semințelor într-un sol cu o umiditate adecvată, indiferent de data la care se efectuează.

Cu ajutorul acestor tehnici, la care s-a adăugat gunoi de grajd, randamentele medii au atins 5 t/ha în câțiva ani, pe soluri de lut predominant nisipoase, la ferma de 300 ha pe care Samuel o are împreună cu tatăl și fratele său. Familia Steward speră că folosirea unor rotații mai lungi va reduce la minim riscul de infestări cu dăunători pe termen lung.

“Am avut și zone mai sărace, care nu arată la fel de bine ca restul culturii, dar nu am avut niciodată pierderi semnificative”, spune Samuel.

În ferma sa, Samuel cultivă 50 ha de rapiță, 200 ha de grâu, precum și mazăre, fasole și sfeclă de zahăr.

“Folosim rapița ca primă cultură în rotație, apoi avem 2 ani de cereale, în special grâu, apoi adaugăm mazăre, urmată de alți 2 ani de cereale înainte de a reveni la rapiță. Asta ne oferă decalajul de 6 ani pe care ni-l dorim.”

“Nu cred că am avea în vedere cultivarea rapiței dacă nu ar exista suficientă umiditate în pământ. Este esențial să semănăm cultura în umiditate. Nu contează dacă semănatul se efectuează în prima zi sau în ultima zi a lunii august, umiditatea este esențială”, spune Samuel.

Conservarea umidității se realizează și prin evitarea prea multor treceri cu mașinile agricole, deoarece la fiecare trecere se poate pierde o parte din umiditatea din sol.

“Folosim o rată scăzută a semințelor, de aproximativ 3,5 – 4 kg/ha, vizând plante mari, puternice, care pot face față mai ușor infestărilor cu dăunători. O tulpină de rapiță mai mare, mai puternică, poate supraviețui unui atac de 5 – 7 larve, dar acest lucru ar dauna grav tulpinilor mici, determinandu-le să moară”, adaugă fermierul.

Un alt “instrument” din “cutia de unelte” a familiei Steward este aplicarea a 15 tone de gunoi de pasăre.

“Am pus gunoiul înaintea celei de-a doua culturi de grâu, care afectează randamentele și sănătatea recoltelor din cultura ulterioară de rapiță”, spune el.

A avea terenuri fertile, cu un nivel ridicat de materie organică, ajută la răsărirea rapidă a culturilor, dovedindu-se de o importanță și mai mare în primăvara secetoasa a acetui an. În ceea ce privește produsele pentru protecția plantelor, culturile sunt tratate numai atunci când este absolut necesar, cu un insecticid piretroid care se aplică noaptea, atunci când activitatea dăunătorilor este cea mai mare.