RIVAL 75 GD – Rivalul buruienilor dicotiledonate din culturile de cereale păioase

În general, culturile de cereale păioase sunt invadate de buruieni dicotiledonate, buruieni care germinează atât în toamnă, cât şi în primăvară. Aplicarea încă din toamnă a unui erbicid păstrează culturile curate.

În ultimii ani, din cauza condiţiilor meteo, cu ierni foarte blânde, multe specii de buruieni (Veronica sp., Matricaria sp., Thlaspi arvense, etc.) s-au dezvoltat şi chiar înmulţit, devenind o problemă pentru culturile de cereale păioase, ceea ce în condiţiile unei ierni normale, poate chiar geroase, nu ar fi fost posibil.

Soluţia eficientă, de protecţie de lungă durată propusă de ALCEDO este aplicarea încă din toamnă a erbicidul RIVAL 75 GD, fabricat în România (clorsulfuron 75%), în doză de 15-20 g/ha. Aplicat în toamnă, în postemergenţa timpurie, pe lângă buruienile dicotiledonate, poate combate şi unele buruieni monocotiledonate, cum este cazul speciilor Apera spica-venti – iarba vantului şi Lolium sp. O eficacitate maximă a tratamentului cu RIVAL 75 GD se obţine dacă erbicidarea se face în condiţii normale de umiditate atmosferică şi sol. Nu se recomandă executarea erbicidării dacă culturile de cereale se află în stres hidric sau termic. În aceste condiţii, erbicidarea se amână până la venirea primei ploi sau după irigarea culturii.

Prin aplicarea erbicidului RIVAL 75 GD încă din toamnă culturile vor fi curate atât în toamnă, cât şi în primăvară, cu menţiunea că în primăvară, numai dacă este cazul, se poate efectua încă o erbicidare, aceasta lucrare putându-se realiza chiar mai târziu.

Aplicarea încă din toamnă a unui erbicid în culturile de cereale păioase face ca multe din buruienile problemă să fie combătute cu succes.