Robotizarea agriculturii chineze va genera un val de disponibilizări

China va lansa un program fără precedent pentru a robotiza agricultura, care va avea ca urmare disponibilizarea a peste 250 de milioane de agricultori ai țării.

Proiectul pilot de șapte ani, care a început deja în provincia Jiangsu  permite utilizarea tractoarelor fără pilot şi a roboților pentru aplicarea tratamentelor de protecţie a culturilor agricole, dar și recoltarea orezului. Tehnologiile testate reduc în mod semnificativ factorul uman în producția de culturi agricole, cresc randamentele și reduc semnificativ costul de producție.

Odată cu creșterea agriculturii robotizate, China poate obține o economie mai mare și reduce cantitatea de îngrășăminte și pesticide utilizate, deoarece mașinile determină exact unde și cât ar trebui acestea aplicate. Deși ponderea forței de muncă chineze în agricultură a scăzut de la 55% în 1991 la 18% în 2017 – aproximativ 250 de milioane de oameni activează încă în agricultură.  Odată cu implementarea acestor tehnologii, mulți dintre aceștia riscă să-și piardă slujbele dacă robotizarea se extinde pe tot cuprisul ţării.

Cu toate acestea, experții chinezi consideră că nu este motiv de panică. Automatizarea sectorului agricol din China poate crea noi locuri de muncă în alte domenii. În timp ce roboții vor prelua o mulțime de sarcini, oamenii vor trebui să-i programeze, reglementeze, întrețină și să-i repare.