Pe măsura perfecţionării metodelor de analiză chimică, în plantele de viţă-de-vie au fost depistate peste 50 de microelemente, al căror rol este în prezent puţin cunoscut.
Cercetările efectuate au demonstrat că prezenţa microelementelor nu se datorează faptului că rădăcinile ar fi incapabile să le selecteze, ci că acestea prezintă un rol de seamă în organisme, intrând adesea în alcătuirea unor substanţe cu rol vital în fiziologia vegetală, aşa cum sunt enzimele, hormonii şi vitaminele. Microelementele, deşi utilizate în cantităţi reduse de către plante (sute de grame, zeci de grame sau grame/ha/an) pot contribui la sporirea cantitativă a recoltelor şi la îmbunătăţirea lor calitativă.
Aproape toate microelementele exercită, într-o măsură mai mare sau mai mică, o influenţă pozitivă ori negativă privind acţiunea diferiţilor catalizatori biochimici, existenţi în organisme. Lipsa unor microelemente din mediul nutritiv sau existenţa acestora în cantităţi insignifiante pot determina apariţia unor afecţiuni neparazitare (tulburări de nutriţie), denumite “carenţe” sau “maladii de carenţe”. La fel, existenţa acestor microelemente în cantităţi excesiv de mari pot cauza “boli de excese”, de asemenea, neparazitare. Prezenţa microelementelor în soluţiile nutritive determină, pe de o parte, o micşorare a toxicităţii unor elemente, iar pe de altă parte influenţează favorabil asupra asimilării unor îngrăşăminte chimice, constituite îndeosebi din macroelemente, de către plante.
Microelementele dau diverse combinaţii, măresc intensitatea respiraţiei şi a fermenţilor oxidoreducători, contribuie la eliberarea energiei şi la formarea acizilor necesari pentru sinteză, micşorează depresiunea fotosintezei atât în orele calde ale zilei, cât şi la butucii bătrâni sau îmbătrâniţi, stimulează creşterea boabelor (aspect similar cu cel al giberelinei) ş.a. Microelementele măresc vâscozitatea protoplasmei, stimulează efectul coloizilor hidrofili, măresc conţinutul de apă legată (în defavoarea celei libere) atât din struguri, cât şi din lăstari, ceea ce duce la o sporire a rezistenţei viţelor la fenomene de stres (ger, secetă, temperaturi ridicate).
Pentru obţinerea unor recolte normale de struguri sub raport cantitativ şi calitativ, folosirea unor îngrăşăminte cu microelemente în viile cultivate pe asemenea soluri devine obligatorie. Aceste microelemente se găsesc adesea şi în îngrăşămintele naturale, ca: gunoiul de grajd şi cenuşa, care pot fi administrate uşor şi fără investiţii financiare deosebite.

Fii primul care comentează