România este capabilă să asigure consumul integral de legume și fructe al locuitorilor !

Cooperativa agricolă Țara Mea cu sediul în Vaslui, formată din 940 de fermieri până înainte de pandemia de COVID-19 a preluat din luna aprilie activitatea de centralizare, stocare și livrare a 150 de producători români de legume, producție ce va merge către hypermarketuri. Cooperativa Țara Mea își vinde produsele în special în rețeaua de retail Kaufland, dar și în rețeaua Penny Market.

Producătorii români s-au confruntat în ultima perioadă cu pierderi enorme ale recoltei din cauza faptului că lanțurile de livrare au fost afectate de criza coronavirusului. Totodată, pentru că a fost greu să anticipeze comenzile, producătorii au lăsat legume nerecoltate pe câmp sau nelivrate, lucruri ce au condus la pierderi masive în activitățile micilor producători.

„Precomenzile și însămânțarea trebuie făcute centralizat, cu un an înainte, pe baza estimărilor din anul trecut. E firesc ca un hypermarket să nu poată lucra cu 300 de producători mici. Aceasta este o altă activitate, care necesită o bună organizare și cunoașterea a lanțului de producție. Am preluat noi acest proces anevoios pentru 150 de fermieri români. Am reușit deja să îi centralizam și din data luna mai începem să livram”, a declarat Florin Burculescu, președintele cooperativei agricole Țara Mea.

Cooperativa Țara Mea a făcut și o analiză de piață bazându-se pe datele statistice existente din ultimii cinci ani, care arată că România este capabilă să asigure consumul integral de legume și fructe al locuitorilor săi.

„Este cel mai bun moment să investim în agricultură românească, măcar cât să asigurăm integral consumul propriu, pentru întreagă țară. Putem face asta. Teren există, fermierii noștri sunt oameni muncitori, iar partea care lipsește din lanț – comenzile și distribuția – o vom asigura noi. Fermierii au nevoie de centre de colectare și de apărătură performantă ca să poată face față cerințelor hypermarketurilor”, a mai spus Florin Burculescu.

Cooperativa Țara Mea a avut anul trecut o cifră de afaceri 214 milioane de lei, în creștere cu 7% față de anul precedent, iar vânzările au fost în creștere cu 11%. Aceasta este cea mai mare cooperativă agricolă din România.