România, prezentă la Congresul Național al Cooperativelor din Slovenia

Alianța pentru Agricultură și Cooperare (AAC) a reprezentat COGECA la Congresul Național al Cooperativelor din Slovenia din 12-13.03.2025, intitulat VISION 25+.

În cadrul reuniunii au avut intervenții Wolgang BURTSCHER – Director General al DG AGRI, Mateja CALUSIC – Ministrul Agriculturii, Pădurii și Mâncării din Slovenia, Marko LOTRIC – Președintele Consiliului Național al Republicii Slovenia, Borut FLORJANCIC – Președintele Uniunii Cooperativelor din Slovenia, Florentin BERCU – Vicepreședinte COGECA și alți invitați de marcă.

În Slovenia cooperativele au vechime de peste 150 de ani, s-au consolidat și ajuns la 58 de cooperative agricole care au o cifră de afaceri anuală de 1 miliard euro. 30% din ferme sunt asociate în cooperative.

Președintele Uniunii Cooperativelor din Slovenia a deschis Congresul menționând că este primordial ca Guvernul, autoritățile naționale și europene să creeze un mediu propice pentru cooperative ca ele să continue să contribuie la asigurarea hranei inclusiv prin cele 360 de magazine ale acestora și să găsească soluții de a asigura necesarul din instituțiile de stat cu hrană autohtonă. Ne asigurăm 80% din necesar și trebuie să creștem.  Noua PAC trebuie să fie echilibrată, să permită fermierilor și cooperativelor să rămână competitivi din punct de vedere economic pentru a putea avea grijă în continuare de mediu și societate. Cooperativele au nevoie de sprijin și prioritizare în accesarea investițiilor colective, să se consolideze, să devină mult mai puternice și să poată menține securitatea alimentară a UE.

Directorul general al DG AGRI din cadrul Comisiei Europene Wolfgang Burtscher a subliniat: „Securitatea alimentară a devenit una dintre priorităţile politicii agricole europene, COVID ne-a arătat că este crucial în opinia Comisiei Europene ca agricultura să fie prezentă peste tot şi nu numai acolo unde este mai competitivă.” El a prezentat momente importante ale noii Viziuni pentru Agricultură și Nutriție, care pune bazele unui sistem agroalimentar atractiv, competitiv, rezistent, orientat spre viitor pentru generațiile actuale și viitoare de fermieri și transportatori agroalimentari. Am constatat că ambiția de a reduce consumul cu pesticide cu 50% nu a fost adecvată datorită specificităților fiecărei regiuni, stat membru. Ca să continue agricultura avem nevoie de fermieri, tineri în special, pentru că media vârstei fermierilor în UE este 57 ani. Implicarea cooperativelor și fermierilor este crucială să creionăm o strategie coerentă și sustenabilă. Dna Președinte Ursula Van DER LEYEN reiterează mereu că fermierii nu trebuie să vândă sub prețul de producție. Avem de acoperit 20% din buget pentru cheltuielile avute în perioada COVID, dar ne dorim în continuare un buget comun pentru PAC, unde statele membre să decidă conform specificităților pe care le au, menținând niște reguli în baza cărora se acordă și cheltuiesc banii.

Florentin Bercu, vicepreședintele COGECA, Confederația care reprezintă interesele cooperativelor agricole din UE, a prezentat poziția organizației față de viziunea europeană pentru agricultură și alimentație și făcut recomandări pentru dezvoltarea cooperativelor agricole din Slovenia.

Sunt multe lucruri bune în viziune, este un pas înainte față de dialogul strategic, dar trebuiesc adăugate două lucruri foarte importante: Buget specific pentru PAC post 2027 mărit, actualizat cel puțin cu rata inflației, menținut cei 2 piloni și subliniat rolul important al cooperativelor, despre care viziunea nu spune aproape nimic. În viziunea slovenă pentru viitorul agriculturii trebuie să sprijiniți cooperativele pentru a fi competitive și cu asta vor permite competitivitatea membrilor lor și menținerea fermierilor în competiția de pe piața unică. Chiar și în perioadele de criză, ele rămân pe baricade și sunt implicate. Pentru fermierii mici și mijlocii sunt singura soluție de a rămâne fermieri și de a fi sustenabili.

Este nevoie de mai mare predictibilitate în legislația europeană și națională. Fermierii sunt primii interesați să mențină solul și mediul în bune condiții, pentru a continua să producă pe termen lung. Avem nevoie de reciprocitate și condiții în oglindă la produsele din UE și din alte țări, atât la producție cât și la consum. Este nevoie de optimizarea și corelarea efectivelor de animale sălbatice în funcție de suprafețele habitatelor. Trebuie să insistăm împreună pe detalierea în pachetului legislativ european apă, a irigațiilor. Trebuie să ne menținem pe baricade împotriva aprobării tratatului cu țările MERCOSUR.

Simpla invocare a limitelor maxime reziduale pentru produsele importate, nu echivalează cu respectarea condițiilor impuse agricultorilor din Slovenia și din UE. La aceste condiții trebuie să se adauge condiționalitatea socială și de mediu, care stă la baza arhitecturii ecologice și a eforturilor de a produce în mod durabil, cu mai puține resurse și cu accent pe impactul asupra mediului și pe cel social.

Mai presus de toate, avem nevoie de un lanț alimentar transparent, un sector agricol stabil, unitate și corectitudine între sectorul agroalimentar, asigurator al securității alimentare și mediul politic.

Echipa AAC