România renunță la interzicerea exportului de cereale.

Ministrul de Interne, Marcel Vela, a anunțat în această seară adoptarea unei noi Ordonanțe Militare. Ordonanța Militară 9 elimină prevederile privind interzicerea exportului de cereale, prevăzute în Ordonanța Militară 8.

„Un alt punct important se referă la interzicerea exportului de grâu și produse derivate, care a fost precizată și impusă în Ordonanța Militară 8. Articolele care interzic acest export își încetează aplicabilitatea, pentru că în urma discuțiile s-a reușit perspectiva și s-a clarificat achizița necesară pentru completarea rezervei de stat, astfel încât securitatea alimentară să fie asigurată până la următoarea recoltă. Nu mai este interzis acest export”, a precizat ministrul Marcel Vela.

În urmă cu o săptămână România suspenda exportul pentru mai multe produse agroalimentare, precum grâu, orz, ovăz, porumb, orez, făină de grâu, soia, ulei de seminţe şi zahăr. 

„Crește teama că va apărea o criză alimentară”, scria publicaţia americană Bloomberg, despre decizia luată de guvern pe 10 aprilie a.c.