Schimbările climatice amenință culturile de orez din Marea Mediterană

Două treimi din orezul consumat în Europa este produs în interiorul granițelor continentului. În bazinele mediteraneene, schimbările climatice conduc la creșteri de temperatură și la perioade de secetă mai frecvente și mai severe, care afectează calitatea apei și reduc fluxul râurilor. Toate aceste efecte sporesc salinitatea solului, cu o influență negativă asupra productivității. Schimbările climatice determină, de asemenea, creșterea nivelului mării și creșterea în continuare a salinizării zonelor de coastă și a estuarelor în care se cultivă orezul. Prin urmare, aceasta reprezintă o amenințare pentru existența sectorului orezului în zona mediteraneeană.

În cele din urmă, schimbările climatice permit speciilor tropicale invazive să se stabilească în Europa și, prin urmare, melcul de mere a intrat recent în Europa, consumând plante de orez și amenințând producția europeană de orez. Într-adevăr, una dintre puținele strategii care a reușit să reducă prezența melcilor de mere în câmp a fost aceea de a le inunda cu apă de mare. Din păcate, salinitatea reziduală după tratarea cu apă de mare poate declanșa pierderi culturilor, dat fiind faptul că soiurile cultivate în prezent în câmpurile de orez din Marea Mediterană sunt foarte sensibile la salinitate.

Cum poate știința să ajute producția viitoare de orez?

Menținerea producției de orez în fața acestei mari amenințări reprezintă provocarea cu care se confruntă proiectul NEURICE (New commercial EUROPEAN RICE), coordonat de Universitatea din Barcelona și implicând în total 13 parteneri, inclusiv universități, centre de cercetare și companii. Proiectul NEURICE, lansat în martie 2016, încearcă să găsească noi soiuri de orez tolerante la salinitate, permițând sectorului orezului să-și mențină activitatea în cadrul acestui nou scenariu.

Cercetarea realizată în cadrul acestui proiect ar trebui să obțină soiuri de orez adaptate acestor zone, permițând cultivarea acolo, fără a pierde productivitatea și pentru a menține impactul pozitiv rezultat din punct de vedere ecologic, peisagistic și socio-economic.

Ce s-a făcut până acum?

În Asia există acum unele soiuri tropicale de orez extrem de tolerante la salinitate care nu pot fi cultivate în mediul mediteranean și nu sunt viabile din punct de vedere comercial. Recent, s-a descoperit că toleranța la salinitate a acestor soiuri tropicale asiatice poate fi explicată prin prezența unui segment mic de cromozomi numit Saltol. Pentru a încorpora această toleranță de salinitate în soiurile comerciale europene, cercetătorii proiectului NEURICE au folosit tehnici tradiționale de îmbunătățire a plantelor non-transgenice.

Soiurile asiatice tolerante la salinitate care conțin acest segment de cromozom au fost întretăiate cu soiuri europene utilizând tehnici non-transgenice de biotehnologie (inclusiv markeri moleculari, tehnici de accelerare încrucișată și culturi in vitro), proces care în mod normal ar dura 10 ani, dar care a fost terminat în 2.

Soiurile cu toleranță la salinitate vor fi la fel de bune ca cele actuale?

Odată ce au fost obținute aceste soiuri de orez cu fragmentul Saltol în cromozomul lor, proiectul va studia apoi caracteristicile lor. Testele inițiale au fost efectuate pe culturi hidroponice în sere, un mediu care permite evaluarea gradului de toleranță a salinității noilor soiuri într-o manieră mai controlată, mai eficientă și mai rapidă decât în ​​condiții de teren.

În urma identificării liniilor cu toleranță la salinitate, începând cu anul 2018, au început testarea în câmpurile de orez din Ebro (Spania), Po (Italia) și Rhône (Franța). Aceste soiuri au fost cultivate în câmpuri cu sau fără salinitate, pentru a compara producția și comportamentul lor agronomic.

Soiurile tolerante de salinitate care trec prin studii pe teren și care sunt cele mai potrivite pentru fiecare țară vor fi înregistrate și comercializate astfel încât producătorii de orez din aceste zone să poată continua să crească orez în câmpuri cu niveluri ridicate de salinitate. Scopul este ca aceste soiuri să fie înregistrate comercial și utilizate de către agricultori până în 2020.

Efectele schimbărilor climatice asupra culturilor din deltele mediteraneene au condus la terenuri abandonate care nu mai pot fi cultivate. Zonele abandonate și deteriorate pot fi recuperate prin plantarea acestor soiuri, crescând astfel producția.