Scrisoare deschisă a Forumului APPR cu privire la întâlnirea Ministrului Petre DAEA cu omologul ucrainian

Forumul Agricultorilor și Procesatorilor Profesioniști din România este un activ și constant partener de dialog civil al autorităților de la București și Bruxelles, militând, în numele membrilor săi, fermieri de cultură mare și unități care efectuează procesare primară, pentru soluții și măsuri de politici publice corecte și proporționale.

Referitor la întâlnirea bilaterală dintre domnul Ministru Petre DAEA și omologul său ucrainean, Mikola SOLSKI, care va avea loc astăzi, 19 aprilie 2023, care are loc în următorul context:

  • Eliminarea totală, începând cu mijlocul anului trecut, a taxelor vamale pentru toate mărfurile din Ucraina, a exportat, în plan comercial, efectele războiului în țările limitrofe printr-un efect de dumping involuntar, deoarece a stimulat fermierii ucraineni să vândă sub cost odată cu forțarea ritmului fluxurilor de marfă. 
  • Acest demers nu i-a ajutat pe fermierii din Ucraina să își reia ciclul de producție, în condițiile unei escaladări a cheltuielilor cu inputurile, dar a perturbat extrem de puternic piața din România.
  • Soluțiile propuse de Uniunea Europeană sunt insuficiente și nu acoperă, nici pe departe, circumstanțele create de decizia de liberalizare a importurilor asupra fermierilor români, ceea ce a condus la protestul național al fermierilor din data de 07 aprilie 2023,
  • Polonia a reușit să limiteze impactul fluxurilor de cereale din Ucraina prin înțelegeri bilaterale cu omologul ucrainean,

Considerăm că întâlnirea de astăzi, 19 aprilie 2023 dintre Ministrul Petre DAEA și Ministrul ucrainean Mikola SOLSKI este una de o deosebită importanță pentru soluționarea crizei cerealelor.

Prin urmare, subliniem  fermierii români au nevoie să știe că sunt sprijiniți de către autoritățile naționale, că au în Ministrul agriculturii un aliat și că toate discuțiile pe care le va purta în data de 19 aprilie 2023 cu Ministrul ucrainean al agriculturii vor fi direcționate către soluționarea, în regim de urgență, a situației actuale.

Pentru aceasta, retransmitem măsurile pe care fermerii români le solicită MADR în mod imperativ, și pe care, prin atribuțiile pe care le dețineți ca Ministru al Agriculturii, le veți pune în aplicare:

  1. Restricționarea imediată a importurilor de mărfuri agricole de proveniență ucraineană, cel puțin până la reintroducerea taxelor vamale, prin parteneriate bilaterale cu Ucraina, ca urmare a discuțiilor pe care le veți purta cu dl. Mikola SOLSKI;
  2. In plan intern:

a. Separarea, în vămile românești, a fluxurilor de mărfuri agricole, în funcție de proveniență sau separarea, pe intervale diferite de timp a fluxurilor, astfel încât să nu existe suprapuneri pe fluxurile logistice ale produselor de origine ucraineană și română (ex: per săptămâni, pare/impare). Având în vedere importanța punctului vamal, în portul Constanța este absolut obligatoriu ca această separare să devină efectivă imediat.

b. Asigurarea trasabilitații importurilor printr-un control strict al calității și evitarea ambiguităților legate de originea mărfurilor agricole prin aplicarea și în aceste situații, a unor forme de monitorizare deja utilizate, asa cum este sistemul Ro E-Transport.