Seceta poate favoriza atacul șoarecilor de câmp la culturile de toamnă!

Au existat ani, precum 2014, când atacul rozătoarelor a fost așa de ridicat încât fermierii au trebuit să semene din nou grâul sau rapița de toamnă. Nivelul populației a fost foarte ridicat, condițiile climatice fiind favorabile rozătoarelor și, drept urmare, fermierii au văzut cum le dispar, la propriu, culturile.

Dacă toamna este caldă, populația rozătoarelor poate să crească foarte mult, știut fiind faptul că femelele sunt foarte prolifice, iar maturitatea sexuală a acestora survine la 13-18 zile de la naștere… Fix aceste condiții par să se înregistreze în toamna anului 2021. Ce pot face fermierii pentru a nu avea probleme cu rozătoarele la culturile de toamnă? Pentru a ține sub control rezerva biologică a șoarecilor de câmp (Microtus arvalis), dar și a celorlalte specii de rozătoare, în primul rând nu trebuie să le oferim surse suplimentare de hrană. Iar această sursă poate să vină de la pierderile la recoltare.

Dacă efectuăm recoltatul la timp, iar pierderile la recoltare sunt minime și dacă dezmiriștim la timp, atunci rozătoarele vor avea o oportunitate în minus, iar semănaturile de toamnă vor avea o șansă în plus. Ce ar fi de făcut pe viitor? Printre soluții sunt refacerea perdelelor forestiere și a populațiilor prădătorilor naturali ai rozătoarelor de câmp. În caz contrar, ce s-a întâmplat în toamnă anului 2014 s-ar putea repeta oricând.

Pentru mai multe informații despre oferta noastră, vă rugăm să apelați la reprezentanții ALCEDO din zona dumneavoastră agricolă sau rămâneți conectați la întreaga ofertă ALCEDO direct de pe telefonul mobil, cu ajutorul aplicației ALCEDO pentru fermieri iscusiți, disponibilă acum din AppStore sau Google Play: https://aplicația.alcedo.ro/

Echipa ALCEDO