Și fermierii români ar putea să participe la consultările privitoare la soarta glifosatului!

Autoritatea Europeană pentru Siguranță Alimentară (EFSA) și Agenția Europeană pentru Produse Chimice (ECHA) lansează consultări privitoare la glifosat. EFSA și Agenția Europeană pentru Produse Chimice (ECHA) au început consultări paralele cu privire la evaluările științifice inițiale ale glifosatului.

Evaluările științifice analizate au fost pregătite de grupul de evaluare a glifosatului, care cuprinde autoritățile naționale competente din Franța, Ungaria, Țările de Jos și Suedia. Mai multe detalii despre eforturile de evaluare ale grupului. EFSA și ECHA depun eforturi pentru transparență și pentru a aduce cetățenii și părțile interesate cât mai aproape de activitatea agențiilor. Toate părțile interesate sunt încurajate să contribuie la consultări prin transmiterea de comentarii relevante sau informații și date științifice.

Consultările vor rămâne deschise timp de 60 de zile și toate comentariile vor fi publicate pe site-urile web ale celor două agenții. Aici este linkul unde se poate participa la consultări. EFSA va lua în considerare rezultatul avizului RAC al ECHA privind clasificarea glifosatului și se așteaptă să își finalizeze activitatea în a doua jumătate a anului 2022.

Comisia Europeană, împreună cu managerii de risc din cele 27 de state membre ale UE, vor decide apoi dacă reînnoiesc aprobarea glifosatului pentru utilizare în UE. Comisia Europeană a acordat o aprobare de cinci ani pentru glifosat în 2017. În prezent este aprobată pentru utilizare în UE până la 15 decembrie 2022. Aceasta înseamnă că poate fi utilizată ca substanță activă în PPP până la acea dată, sub rezerva autorizării fiecărui produs de către autoritățile naționale competente din fiecare stat membru al UE în urma unei evaluări a siguranței.

Sursă: https://www.efsa.europa.eu/en/news/glyphosate-efsa-and-echa-launch-consultations