Siguranța alimentară: o abordare simplificată pentru a face donarea de alimente mai ușoară!

Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) a elaborat o nouă abordare de gestionare a siguranței alimentelor, care simplifică distribuirea de produse alimentare pentru comercianții cu amănuntul mici.

Sistemul simplificat ar însemna că comercianții cu amănuntul nu trebuie să cunoască în detaliu riscurile specifice. Acestea includ pași pentru a verifica dacă alimentele donate sunt sigure, cum ar fi controlul duratei de depozitare, întreținerea lanțului rece și asigurarea comunicării între donator și beneficiari.

În cadrul noului sistem, comercianții cu amănuntul trebuie doar să fie conștienți de prezența pericolelor biologice, chimice și fizice sau a alergenilor și că nerealizarea activităților de control cheie – cum ar fi separarea materiilor prime de produsele gătite – ar putea constitui un risc pentru consumatori.

Abordarea este destinată centrelor de distribuție a alimentelor, supermarketurilor, puburilor, restaurantelor și altor comercianți cu amănuntul mici. Asigurarea siguranței alimentelor donate este deosebit de dificilă, deoarece acestea pot fi aproape de sfârșitul perioadei de valabilitate și, de asemenea, deoarece mai mulți actori sunt implicați în lanțul de donare a alimentelor. Avizul științific va ajuta donatorii și beneficiarii de alimente (băncile alimentare și alte organizații de caritate) prin definirea unor sisteme simplificate de gestionare a siguranței alimentelor pentru a asigura redistribuirea alimentelor sigure pentru cei care au nevoie.

Marta Hugas, cercetător al EFSA, a declarat: „Această abordare mai simplă, pe care Comisia Europeană ne-a cerut să o dezvoltăm după experiența pozitivă a consultanței științifice anterioare pe această temă, ar trebui să faciliteze comercianților cu amănuntul mici să doneze alimente. De asemenea, ar trebui să contribuie la reducerea risipei de alimente – o prioritate pentru UE”.

Numai o mică parte a excedentului alimentar din UE este redistribuită. Astfel, legislația revizuită a UE privind deșeurile solicită țărilor UE să ia măsuri pentru reducerea deșeurilor alimentare în fiecare etapă a lanțului de aprovizionare cu alimente, să monitorizeze și să raporteze nivelurile de deșeuri alimentare pe baza unei metodologii comune de măsurare a UE precum şi alimentele care urmează să fie adoptate de Comisie.