Sistemul de garanție-returnare pentru ambalaje a fost aprobat de Guvern!

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a anunțat că în ședința de Guvern a adoptat hotărârea privind stabilirea sistemului de garanție returnare (SGR) pentru ambalaje. Mai exact, garanția va fi de 50 de bani pentru toate ambalajele din plastic, sticlă sau metal, indiferent de volumul recipientului, acestea putând fi returnate la orice punct de colectare, indiferent de unitatea comercială de la care a fost achiziționat.

„Este o obligație în primul rând a producătorilor, care prin acest sistem îndeplinesc responsabilitatea pentru preluarea, transportul și reciclarea ambalajelor în condițiile prezentei hotărâri de guvern. (…) Data de pornire a acestui sistem este în continuare cea pe care mi-am asumat-o în timpul verii, cu ocazia dezbaterilor dintre ministere: 1 octombrie 2022. Este un termen ambițios. Sper să reușească producătorii, comercianții și statul român să se încadreze în acest termen. Obligațiile comercianților sunt legate în primul rând de realizarea acelor puncte de preluare. Trebuie să organizeze punctele de returnare în condițiile hotărârii de guvern, în mod automat sau manual. Trebuie să se înregistreze în sistemul SGR și să asigure pentru consumatori posibilitatea predării ambalajelor contra acelei garanții de 0,5 lei”, a explicat ministrul mediului.

El a precizat că în primul an de implementare a sistemului este vizată o rată de recuperare a ambalajelor de 65% la sticlă, plastic și metal, urmând ca în anul al treilea de implementare, să se ajungă la 85-95%. Potrivit hotărârii de guvern, producătorii de bere, băuturi alcoolice, ape minerale sau sucuri vor avea obligația să se înregistreze în sistemul SGR. Conform actului normativ, comercianții vor trebui să asigure un punct de returnare a ambalajelor. În mediul rural, în zonele cu unități de vânzare mici (cu suprafață mai mică de 200 de metri pătrați), aceste puncte de returnare vor putea fi realizate împreună cu autoritățile locale. Rambursarea garanției se va face în numerar, plata pe card sau prin vouchere care vor putea fi valorificate în unitățile comerciale. Producătorii vor plăți un tarif de administrare, iar contra sumei respective, SGR va asigura recuperarea din piață a ambalajelor.

„Începând cu 1 octombrie (2022), devine obligatoriu – toate produsele din aceste categorii trebuie să fie vândute în ambalaje care au inscripționate aceasta marca unica a SGR și care vor fi identificate prin cod de bare”, a subliniat Tanczos Barna.

Administratorul sistemului va fi o societate pe acțiuni.

„Acționarii acestei societăți vor fi asociațiile producătorilor, asociațiile comercianților. Am propus, de asemenea, că statul să facă parte din structura acționariatului, cu un procent de 20%. În ultimele luni am asistat la discuții interminabile între producători și comercianți în ceea ce privește înființarea acestei societăți, procentele din cadrul societății care să fie deținute de cele două entități, producători și comercianți. Am decis ca statul să fie un fel de mediator în cadrul acestei companii, astfel încât succesul să fie garantat”, a mai adăugat ministrul Tanczos Barna.