Soiurile de cartofi – clasificare

Prin prisma soiurilor de cartofi, în țara noastră, culturile de cartofi sunt tot mai diversificate. Conform Catalogului oficial al soiurilor de plante de cultură din România pentru anul 2022, în ţara noastră se cultivă 23 de soiuri de cartofi, create de următoarele instituţii: Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Cartof şi Sfeclă de Zahăr Braşov și Staţiunea de Cercetare – Dezvoltare pentru Cartof Târgu Secuiesc.

În funcție de perioada de vegetație, soiurile de cartof pentru cultură în România se împart în:

  • Soiuri extratimpurii;
  • Soiuri timpurii, cu perioada de vegetaţie de până la 90 zile: Roclas Braşov;
  • Soiuri semitimpurii, cu perioada de vegetaţie cuprinsă între 90 şi 110 zile: Amicii, Astral N, Nativ, Tenant;
  • Soiuri semitârzii, cu perioada de vegetaţie cuprinsă între 110 şi 130 zile: Armonia, Brașovia, Castrum, Coval, Cosiana, Foresta, Redsec, Nemere, Productiv, Albioana, Sarmis, Temerar;
  • Soiuri târzii, cu perioada de vegetaţie de peste 130 zile: Gared.

După calitatea tuberculilor, soiurile de cartofi se împart în:

  • Clasa A – puțin făinoși, folosiți în general la salată, nu se sfărâmă la fierbere și au consistenţă tare;
  • Clasa B – tuberculi puţin făinoşi, nu se sfărâmă la fierbere sau se crapă puţin uneori, sunt consistenţi;
  • Clasa C – tuberculi făinoşi, cu o consistenţă redusă, care crapă în timpul fierberii;
  • Clasa D – foarte făinoşi, se sfărâmă complet în timpul fierberii şi au consistenţă redusă, sunt utilizați în industria amidonului.

După modul de utilizare:

  • soiuri de masă – conţinut redus de amidon (14-17%) şi mai ridicat în proteine;
  • soiuri industriale – foarte productive, cu un conţinut ridicat de amidon (20-25%) şi o durată de fierbere mai redusă:
  • soiuri furajere – bogate în amidon şi proteine;
  • soiuri mixte – folosite în scop culinar, furajer şi pentru prelucrări industriale.

Sursa: https://www.agro.basf.ro/ro/stiri/basf-in-camp/cultura-cartofului-tehnologie-cultivare-fertilizare-tratamente.html