Soluri sănătoase, o planeta sănătoasă, oameni sănătoși!

Știați că fară soluri sănătoase…nu am avea alimente, multe textile nu ar exista și că nu ar mai fi nici măcar lemn?

Solul este un element esențial pentru viața pe Terra. Acesta furnizează alimentele pe care le cultivăm și le consumăm, precum și alte bunuri, cum ar fi furaje, textile sau lemn.

Solul oferă, de asemenea, o serie de servicii pentru ecosistem, servicii importante pentru apa curată, pentru susținerea biodiversității sau pentru ciclul nutrienților și pentru reglarea climatului.

Dacă nu avem soluri sănătoase care să filtreze apa ar fi mai multe inundații, mai multe secete, mai mult carbon în atmosferă și în mod sigur mai puține organisme vii. Solul este un sistem extrem de dinamic și fragil și este o resursă finită. Poate dură până la 1.000 de ani pentru a produce 1 cm de sol.

Acesta se confruntă cu presiunile unei populații în creștere care solicită mai mult teren pentru producție, așezare și industrii. De asemenea, este puternic afectat de schimbările climatice, eroziune și creșterea nivelului mării. Aproximativ 33% din solul global este degradat, iar în UE eroziunea afectează 25% din terenurile agricole.

Costurile asociate cu degradarea solului în UE ar putea depăși 50 miliarde euro pe an. Fară soluri sănătoase planeta noastră ar arăta cu totul altfel. Trebuie să facem schimbări, trebuie să acționăm acum. Este misiunea noastră să vindecăm Pământul împreună!

Sursă:https://www.sanatateaplantelor.ro/