Soluții ALCEDO pentru combaterea dăunătorilor (formele hibernante) în pomicultură !

Este încă momentul pentru combaterea dăunătorilor (formele hibernante) în pomicultură ! Nu trebuie neglijat, un tratament aplicat acum , care reduce infestarea și numărul de tratamente în vegetație. Tratamente efectuate în perioada repausului vegetativ (până la pornirea în vegetație), ajută la combaterea formelor hibernante ale păduchilor țestoși (păduchele din Sân Jose), dar și a altor dăunători (ouăle păianjenului roșu al pomilor, ouăle afidelor, etc).

Din acest sezon compania ALCEDO vine cu un nou produs, N-OIL, un ulei vegetal care se poate aplica împreună cu insecticidul MOSPILAN 20 SG, pentru combaterea formelor hibernante ale păduchilor țestoși, dar și a altor dăunători. Acest adjuvant îmbunătățește performanțele tratamentelor fitosanitare aplicate în pomicultură, în perioada repausului vegetativ. Are efect asfixiant pentru ouăle de afide și acarieni. Nu produce fitotoxicititate pomilor, indiferent de momentul aplicării amestecului. Tratamentul se aplică iarnă sau spre sfârșitul repausului vegetativ, la umflarea mugurilor (începutul dezmuguritului-faza de „urechiușe de șoarece” la măr și de „buton verde” la prun), când temperatura ambiantă depășește 4 grade C, este calm atmosferic (pentru evitarea driftului) și nu există condiții de precipitații în timpul sau imediat după aplicarea tratamentelor. Eficacitatea amestecului se menține peste 30 zile de la aplicare și nu afectează fauna utilă. Doza recomandată este de 10-15 l/ha (1%) N-Oil + 0,45 kg/ha Mospilan 20 SG. Cantitatea de soluție folosită este între 1000 – 1500 l/ha, în funcție de talia pomilor, astfel încât să se realizeze o acoperire cât mai uniformă a ramurilor și tulpinii.

Aceste tratamente se fac spre sfârșitul repausului vegetativ, la umflarea mugurilor (faza de „urechiușe de șoarece” la măr și de „buton verde” la prun). La soiurile de măr, sensibile la făinare, se poate aplica în amestec cu un fungicid sistemic, așa cum este Topsin 500 SC, 2,1 l/ha (0,14 %) la începutul dezmuguritului, asigurandu-se combaterea concomitentă și a altor boli, așa cum este rapănul mărului. Totodată, la speciile semintoase de pomi se poate aplica împreună cu Alcupral 50 PU, 4,5 kg/ha (0,3 %), pentru prevenirea atacului timpuriu al focului bacterian (Erwinia amylovora), iar la speciile sâmburoase împotrivă moniliozei. Nu se va aplică în amestec cu produsele pe bază de sulf, zeamă bordeleză și Captan. Alcupral 50 PU se poate aplica și la păr și gutui, pentru prevenirea atacului timpuriu al focului bacterian (Erwinia amylovora), doza utilizată fiind în funcție de specie, astfel la păr doza este de 3,0 kg/ha (0,3 %), iar la gutui 4,5 kg/ha (0,3 %).

Pentru bășicarea frunzelor (Taphrina deformans) la piersic, tratamentul trebuie efectuat înainte de plesnirea mugurelui. Pentru acesta ciupercă patogenă se recomandă fungicidul TOPSIN 500 SC, în doză de 1,4 l/ha (0,14 %).