Sparanghelul benefic în prevenirea multor afecţiuni

Sparanghelul, cultivat pentru lăstarii săi tineri, este o plantă erbacee cu rădăcini cărnoase și frunze nedezvoltate ce pot fi asemănate cu solzii unui pește.

Acesta este cultivat în solurile nisipoase din Europa, Africa, Asia și America, în Europa, sezonul de recoltare fiind din aprilie până la finele lunii iunie.

Sparanghelul este recunoscut pentru efectul său antiîmbătrânire dar și pentru cel antiinflamator și are un număr nesemnificativ de calorii, un lăstar având doar 4 calorii. Sparanghelul este bogat în vitamina C, vitamina A, vitamina K, acid folic, potasiu și mangan.

Acesta ajută la prevenirea cancerului, durerilor articulare și pietrelor la rinichi. Totodată, este benefic pentru sănătatea inimii, prevenind formarea cheagurilor de sânge, reglează nivelul de zahăr din sânge, îmbunătățește digestia și scade riscul de diabet tip 2. Nutriționiștii îl consideră un aliment minune pentru femeile însărcinate, având un conținut ridicat de acid folic ce contribuie la o dezvoltare normală a fătului pe parcursul sarcinii.

El poate fi găsit în trei culori și anume: verde, alb și violet, cel verde fiind de altfel și cel mai întâlnit. Diferența dintre cele trei tipuri de sparanghel constă în faptul că sparanghelul violet este mai dulce decât cel verde, iar cel alb este mai fraged, fiind cultivat de altfel într-un mediu întunecat.