Starea vremii în următoarea perioadă…

Pe ansamblu, în această perioadă va predomina o vreme normală sub aspect termic, pe întreg teritoriu agricol al țării. Temperatura maximă a aerului se va situa între -2…9°C, iar cea minimă între -14…4°C în aproape toată țara, producându-se îngheț la sol. Din punct de vedere pluviometric, se prognozează precipitații mixte (ploaie, lapoviță și ninsoare) în cea mai mare parte a regiunilor, predominant sub formă de ninsoare, îndeosebi în centrul și nordul țării, acestea fiind însoțite de intensificări temporare ale vântului.

Local, în zonele joase, vor fi condiții de producere a ceții, asociată cu depunere de chiciură. În cultura grâului de toamnă, rezerva de apă pe profilul de sol 0-100 cm se va încadra în limite satisfăcătoare până la apropiate de optim și optime, în Maramureș, Transilvania, Banat, Crișana și Oltenia, pe suprafețe agricole extinse din Muntenia și Dobrogea, izolat în sud-estul Moldovei.

Deficite de umiditate în sol (seceta pedologică moderată și puternică) se vor înregistra în cea mai mare parte a Moldovei, izolat nordul și nord-estul Munteniei, centrul Dobrogei. În condițiile agrometeorologice menționate, la speciile de toamnă și pomi-viticole se va menține repausul vegetativ, în cea mai mare parte a teritoriului agricol. În general, la culturile de rapiță, orz și grâu de toamnă semănate în perioada optimă și bine adaptate la condițiile de pe parcursul iernii, uniformitatea și vigurozitatea plantelor se va prezenta buna și medie, iar în semănaturile tardive, insuficient călite și nepregătite pentru a rezista la temperaturile scăzute, starea de vegetație va fi în continuare medie și slabă, iar densitatea redusă.

Culturile de orz și grâu de toamnă își vor continua răsărirea, formarea frunzei a treia și înfrățirea, cu o stare de vegetație pe ansamblu medie și bună, respectiv medie și slabă în semănaturile tardive. Sub aspect fenologic, rapița înființată în epoca optimă se va afla în fază de înfrunzire (7-14 frunze), din care 1-3 frunze bazale sunt îngălbenite sau uscate parțial/total. În toate plantațiile pomi-viticole se va înregistra starea de repaus biologic, speciile având o bună rezistență la condițiile de iernare. Lucrările agricole specifice (arături, fertilizări, lucrări de întreținere în vii și livezi, etc.) se vor desfășura cu dificultate, îndeosebi în zilele cu precipitații. sursa: meteoromania.ro