Starea vremii în următoarea perioadă!

Perioada următoare se va caracteriza printr-un regim termic al aerului mai ridicat decât în mod normal, în cea mai mare parte a țării. Temperatura maxima a aerului se va încadra între 0…15°C, iar cea minimă între -7…8°C în majoritatea regiunilor agricole, valorile cele mai scăzute fiind posibile în depresiunile nordice și centrale, local producându-se îngheț la sol.

Sunt prognozate precipitații mixte (ploaie, lapoviță și ninsoare), fiind însoțite de intensificări temporare ale vântului, iar izolat, cantitățile de apă pot fi mai însemnate din punct de vedere agricol.

În cultura grâului de toamnă, aprovizionarea cu apă pe adâncimea de sol 0-100 cm, va prezenta valori satisfăcătoare, apropiate de optim și optime, în majoritatea regiunilor agricole. Conținutul de umiditate din sol se va situa în limite scăzute, seceta pedologică fiind moderată, izolat în centrul Dobrogei și nord-vestul Banatului. În condițiile agrometeorologice menționate, la culturile de câmp și speciile pomi-viticole se va menține stadiul de repaus biologic, pe aproape întreg teritoriul agricol.

Totodată, în zilele cele mai calde, la cerealierele de toamnă se vor putea înregistra reluări lente ale proceselor de vegetație, îndeosebi în zonele de câmpie din sudul și vestul țării. Funcție de data semănatului, la orzul și grâul de toamnă se vor semnala fazele de răsărire, formarea frunzei a treia și înfrățire.

Cultura de rapiță din sudul, sud-estul, estul și centrul țării va înregistra înfrunzirea (8-12 frunze), pe toate suprafețele cultivate. În toate plantațiile, pomii fructiferi și vița-de-vie își vor continua repausul vegetativ, speciile fiind pe ansamblu bine adaptate la condițiile de iernare.

În zilele cu precipitații, lucrările agricole specifice acestei perioade (tăieri în vii și livezi, fertilizări, tratamente fito-sanitare) vor fi întrerupte temporar.

Sursa: meteoromania.ro