Strategie unică de comunicare descoperită în celulele stem, care controlează creșterea plantelor

Cercetătorii au identificat un receptor asupra celulelor stem din plante care pot emite instrucțiuni diferite despre cum să crească. Optimizarea acestei căi poate duce la fructe mai mari sau mai multe semințe în culturile importante de produse alimentare.

O echipa de geneticieni de la Cold Spring Harbor Laboratory (CSHL) a identificat un receptor proteic pe celulele stem implicate în dezvoltarea plantelor, care pot emite instrucțiuni diferite despre cum să crească în funcție de ceea ce peptida (fragmentul de proteine) activează.

Acesta este primul astfel de receptor multifuncțional descoperit și care lucrează în acest mod pentru a controla dezvoltarea plantelor. Noile descoperiri obținute de profesorul David Jackson și colegii săi pot avea implicații importante în eforturile de creștere a randamentelor culturilor alimentare esențiale cum ar fi porumbul și orezul.

Creșterea și dezvoltarea plantelor depind de structuri numite meristeme – rezervoare din plante care conțin celule stem. Când sunt determinate de semnalele peptidelor, celulele stem din meristem se dezvoltă în oricare dintre organele plantei – rădăcini, frunze sau flori, de exemplu. Aceste semnale, în general, funcționează ca o cheie (peptida) care se potrivește într-un blocaj pe suprafața unei celule (receptorul proteic). Blocajul se deschide momentan, declanșând eliberarea unui mesager chimic în interiorul celulei. Mesagerul poartă instrucțiuni pentru ca celulă să facă ceva, cum ar fi să crească într-o celulă de rădăcină sau floare sau chiar să nu mai crească complet. În mod convențional, una sau mai multe peptide se potrivesc într-un receptor pentru a elibera un singur tip de mesager chimic.

„Credem că modul în care funcționează această cale de semnalizare a celulelor stem este fundamentală pentru toate plantele”, spune Jackson. „Am arătat ca, în mod teoretic, căile care controlează celulele stem pot fi modificate pentru a face fructe mai mari sau mai multe semințe. Cu acest studiu am învățat ceva nou despre cum functionează aceste cai, oferind oamenilor de stiință un alt instrument pentru îmbunătățirea randamentului culturilor“.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*