Strategii europene privind agricultura şi biodiversitatea

Comisia Europeană a adoptat o nouă strategie privind biodiversitatea, care prevede, printre altele, ca 30% din terenurile și mările Europei să devină zone protejate gestionate eficient până în 2030.

„Adoptată în plină pandemie de COVID-19, strategia privind biodiversitatea este un element central al planului de redresare al Uniunii Europene, fundamental pentru prevenirea apariției unor epidemii viitoare și consolidarea rezilienței la acestea, precum și pentru oferirea unor oportunități imediate de afaceri și de investiții pentru relansarea economiei UE. Aceasta urmărește, de asemenea, să integreze considerațiile legate de biodiversitate în strategia globală de creștere economică a Uniunii Europene”, se precizează în comunicatul companiei

O altă strategie adoptată, „De la fermă la consumator”, stabilește o reducere cu 50 % a utilizării și a riscului pesticidelor, o reducere cu cel puțin 20 % a utilizării îngrășămintelor, o reducere cu 50 % a vânzărilor de antimicrobiene utilizate pentru animalele de fermă și acvacultură, precum și atingerea obiectivului de a consacra 25 % din terenurile agricole agriculturii ecologice.

„Criza provocată de coronavirus ne-a arătat cât suntem de vulnerabili și cât de important este să restabilim echilibrul dintre activitatea umană și natură. Schimbările climatice și declinul biodiversității reprezintă un pericol clar și actual pentru umanitate. Ocupând o poziție centrală în cadrul Pactului verde, strategia privind biodiversitatea și strategia «De la fermă la consumator» preconizează crearea unui nou echilibru mai bun între natură, sistemele alimentare și biodiversitate, pentru a proteja sănătatea și bunăstarea cetățenilor noștri și, în același timp, pentru a spori competitivitatea și reziliența UE. Aceste strategii reprezintă o componentă fundamentală a amplului proces de tranziție pe care îl lansăm”, a declarat Frans Timmermans, vicepreşedintele executiv pentru pactul verde european.

Cele două strategii adoptate de Comisia Europeană urmează să fie aprobate de Parlamentul şi de Consiliul European.