Suprafața agricolă afectată de seceta în acest an se poate ridica la 1,4 milioane hectare!

Foto: agro-tv.ro
Foto: agro-tv.ro

În ediția de luni a emisiunii  Agricultura la Raport, realizată de Ovidiu Ghinea şi difuzată de Agro Tv, ministru secretar de stat, Emil Dumitru a vorbit şi a răspuns întrebărilor legate de: legea vânzării terenurilor, ajutoarele pentru secetă, depunerea cererilor unice de plată la APIA.

“Au fost centralizate la nivelul județelor datele privind suprafața agricolă afectată de seceta în acest an agricol. Este vorba de circa 1,4 milioane hectare . La nivelul ministerului însă s-au făcut estimări cu privire la cuantumul pe hectar al ajutorului de secetă și la suma totală care trebuie alocată de la bugetul de stat pentru acoperirea despăgubirilor. Am pregătit ordonanța de urgență şi urmează să o punem în avizare internă și, bineînțeles, să o notificăm la Comisia Europeană pentru că această schemă de sprijin, de ajutor de stat trebuie să respecte orientările Comisiei privind măsurile de ajutor de stat. Ne exprimăm încrederea că odată ce o să primim centralizările pentru toate suprafețele constatate ca fiind calamitate, în regim de urgență să acordăm despăgubirile în sumă forfetară. Cât poate statul să acorde, o să vedem în funcție de suprafețele calamitate cât poate să suporte bugetul de stat, dar, negreșit, cu cât mai repede, cu atât mai bine pentru că fermierii la data de 1 iulie vor avea scadențe la tot felul de inputuri pe care le-au achiziționat și orice sprijin venit din partea statului va fi foarte binevenit.  Precizez că simulările pe care le avem pentru un milion 400 de mii de hectare ne arată că ne trebuie o sumă de la bugetul de stat de aproximativ 280 de milioane de euro-300 de milioane de euro. Noi ne dorim să convingem Ministerul de Finanțe că fermierii au nevoie de acest sprijin pentru a produce pentru piață”, a declarat secretarul de stat MADR Emil Dumitru,

De asemenea, oficialul MADR a mai spus că ajutorul de stat constă într-o sumă forfetară, sumă fixă pe hectar, iar după estimările făcute la Ministerul Agriculturii, această sumă va acoperi o parte din cheltuielile făcute de fermieri pentru cultivarea unui hectar.

“ Vorbim de ceva mai puțin de 1.000 de lei pe hectar pentru că după devizele cadru făcute, rezultă că am putea să suportăm o parte din cheltuielile pe care fermierii le-au făcut și, practic, nu-și mai pot recupera cheltuielile făcute. De la înființarea, până în momentul recoltării, a unui hectar de grâu discutăm de o sumă undeva la 3.000 – 3.500 de lei pe hectar. Faptul că s-au făcut constatări de pagube în aprilie când aveam o investiție la 2.500 – 2.700 de lei, se finalizează, practic, fertilizările de bază, fertilizarea foliară, achiziția de semințe și tratamentele fitosanitare. Nu vreau să avansez o sumă în fața colegilor fermieri şi să le promitem până nu avem toate datele cu care să fundamentăm sumele pe care le vom solicita cu titlu de ajutor de stat”, a mai adăugat secretarul de stat MADR.