Anul acesta, la Ziua Grâului Bărăgan, planul de tratamente a fost asigurat de partenerul principal al evenimentului, Syngenta România. Specialiștii echipei Syngenta au detaliat cele mai noi soluții și tehnologii pentru cultura de cereale. La prezentarea oficială, din partea companiei au vorbit Iulia Nicola, director marketing protecția plantelor, zona Marea Neagră și Emil Nedelcu, director vânzări protecția plantelor, Syngenta România.
În deschidere, Iulia a reiterat importanța tehnologiei în obținerea unor recolte de succes, a vorbit despre importanța geneticii, nutriția plantelor și tehnologia completă pentru protecția culturilor, aducând în atenția fermierilor prezenți planul complet de tratamente de la Syngenta aplicat în ferma Tudor 92, plecând de la tratamentul semințelor cu produsul Austral® Plus, erbicidarea cu Axial® One, aplicarea tratamentelor în T1 cu Amistar® Prime și produse bine cunoscute ca Elatus™ Era.
“Syngenta investește în inovație, nu numai în dezvoltarea portofoliului de produse, de protecția plantelor și semințe, dar și în dezvoltarea unor soluții partenere în managementul nutriției plantelor, și astăzi vă vom prezenta noutățile acestui sezon, un nou biostimulant, și noutate de la Syngenta pe parte de digital și sănătate a solului“, a declarat Iulia in discursul său de deschidere.
Despre rezultatele obținute în platforma din acest an și importanța încrederii acordate în produsele și echipa Syngenta a vorbit Emil Nedelcu, director de vânzări protecția plantelor România.
”În acești ani dificili, avem nevoie de un partener de încredere și acesta este Syngenta, aceștia suntem noi! Produsele din portofoliu Syngenta, sfaturi tehnice din partea echipei Syngenta, adaptate pentru a face cele mai bune recomandări pentru problemele specifice din fiecare fermă. Vreau să vă mulțumesc încă o dată pentru încredere! Vrem și ne dorim să continuăm acest parteneriat cu fiecare din Dvs., un parteneriat de durată, pe care ne dorim să-l dezvoltăm mai departe!”, a spus Emil în cuvântul său de deschidere.
În cadrul prezentării făcute, speakerii Andreea Caimac, manager portofoliu biologice culturi speciale, zona Marea Neagră și Danubiană și Adrian Geană, manager protecția plantelor cultura de porumb și oleaginoase, Syngenta România, au detaliat avantajele celui mai nou produs Syngenta, un biostimulant de ultima generație!
”Vixeran® este un biostimulant conceput să fixeze azotul atmosferic și să îl furnizeze culturilor. Conține o tulpină unică a Azotobacter salinestris (CECT 9690), care fixează azotul din aer la nivelul frunzelor și rădăcinilor pentru a-l readuce în plantă în formă asimilabilă. Datorită caracteristicilor sale, permite promovarea creșterii plantelor, fixarea biologică a azotului la nivel foliar, rădăcinii și rizosferei, mobilizarea potasiului, producerea acidului indolacetic (IAA), a giberelinelor (GA3) și a ACC-deaminazei, și nu în ultimul rând, reducerea pierderilor de azot prin îmbunătățirea capacității de retenție a solului. Astfel, stimulează creșterea, în timp ce regenerează și revitalizează solul. Este un produs unic pentru că acționeaza pe trei nivele: foliar, rădăcină și rizosferă. Noua tehnologie de ultimă generație permite produsului să fixeze azotul direct în plantă, astfel încât acesta nu este levigat, pierdut în sol sau volatilizat. Se pretează pentru o gamă largă de culturi, precum cereale păioase, porumb și rapiță”, a punctat Andreea Caimac.
”Vixeran®, biostimulatorul de înaltă clasă pentru eficientizarea utilizării azotului, ajută la regenerarea solului, fiind un produs sigur pentru mediu, potrivit pentru o agricultura durabilă”, a mai adăugat Adrian Geană.
În continuare, Iulian Ștefan, specialist marketing digital, divizia protecția plantelor, zona Marea Neagră, Syngenta, a prezentat Interra® Scan, serviciul de cartografiere a solului de cea mai înaltă rezoluție, o inovație în agricultura de precizie ce ajută fermierii să-și optimizeze utilizarea nutrienților.
”Cu Interra® Scan fermierii își pot reduce semnificativ costurile și pot obține producții superioare, dintr-un sol mai sănătos. Acest serviciu reprezintă un pas important în angajamentul companiei Syngenta către o agricultură mai sustenabilă, în sprijinul susținerii agriculturii regenerative.
Noua inovație în agricultură – Interra® Scan se bazează pe analize de precizie a solului, un pas major pe care compania îl face pentru a sprijini agricultura regenerativă prin cunoașterea sănătăţii solului.
Procesul de colectare a datelor în teren include doi pași. În primul rând, solul este scanat folosind tehnologia SoilOptix®, de detecție cu ajutorul razelor gama, pentru a cartografia toate elementele nutritive comune – micro și macronutienți, textura solului, materie organică și carbon. Procedura de scanare se realizează cu ajutorul unei mașini de teren. De asemenea, sunt colectate probe fizice de sol, de referință, câte una la fiecare trei-patru hectare, pentru a calibra scanerul și pentru a asigura acuratețea datelor pe diferite tipuri de sol. Datele obținute prin scanare și rezultatele analizelor probelor de sol sunt apoi procesate pentru a produce până la 27 seturi de date, cu informații despre proprietățile și sănătatea solului. Pe baza acestor date se pot realiza hărți de înaltă rezoluție pentru aplicarea variabilă a inputurilor.
Harta permite fermierilor să înțeleagă textura, nutrienții și conținutul de carbon al solului pentru a optimiza nutriția și captarea carbonului. Metodologia folosită permite o fereastră de utilizare mult mai largă, în comparație cu alte sisteme. Există foarte puține limitări privind momentul utilizării. Sistemul de scanare nu este afectat de umiditatea solului sau compactare.
Tehnologia de detecție Interra® Scan oferă o cartografiere a tuturor parametrilor nutritivi comuni, inclusiv pH-ul, textura solului, materia organică, carbonul și capacitatea de schimb cationic, precum și disponibilitatea pentru plante a apei. Sistemul avansat de detecție oferă peste 800 de puncte de referință de date pe hectar, generând hărți de cea mai înaltă rezoluție. Este echivalentul unui control medical complet pentru sol ”, a explicat specialistul.
Despre bune practici agricole pentru tratarea eficientă a semințelor de cereale păioase și programul tehnologic aplicat în platforma de la Ziua Grâului Bărăgan a vorbit Silviu Caimac, manager marketing protecția plantelor la cereale păioase și tratament semințe.
”Utilizarea în siguranță și măsurile de protecție sunt aplicabile pentru toate produsele utilizate la tratamentul semințelor. Recomandăm purtarea unui echipament de protecție adecvat”, a atras atenția specialistul.
Programul tehnologic de protecția plantelor a fost asigurat de compania Syngenta România și a vizat aplicarea în preemergență, pe 20 octombrie 2023, a erbicidului Boxer® în doză de 3 l/ha. Anul acesta, pe data de 27 martie 2024, la începutul alungirii paiului (al 2-lea internod) s-au aplicat atât pachetul fungicid Amistar® Prime (0,75 l/ha Amistar +0,4 l/ha Celsivo), cât și insecticidul Karate Zeon® în doză de 0,15 l/ha, intervenindu-se și cu erbicidul Axial One® în doză de 1 l/ha. În faza de frunză stindard – primele ariste vizibile – primele spiculețe vizibile, iar pe data de 29 aprilie 2024, s-a realizat un tratament cu fungicidul Elatus® Era, în doză 1 l/ha și insecticidul Karate Zeon® în doză de 0,15 l/ha.
Totodată, Silviu Caimac a prezentat și portofoliul complet de tratament sămânță la cereale pentru acest an, evidențiind performanța produselor Austral® Plus, Vibrance® Duo, Celest® Extra și Dividend® – Formula M.
Syngenta România, partener principal în cadrul evenimentului Ziua Grâului Bărăgan, a adus digitalizarea mai aproape de fermieri. Producătorii agricoli prezenți au avut ocazia unică să vadă în câmp noua tehnologie de cartografiere a solului Interra® Scan de la Syngenta. În cadrul platformei au fost scanate cu noua tehnologie 33 de hectare.
”Noua tehnologie de cartografiere a solului se numește Interra® Scan și are la bază un scanner, care se montează pe această mașină de teren. Practic, solul este scanat, analizat folosind tehnologia SoilOptix®, care are la bază o tehnologie de detectare a radiațiilor gama, naturale ale solului, pentru a realiza în final o cartografiere a elementelor nutritive comune, respectiv micro și macronutienții, materie organică și carbon, pH. Scannerul SoilOptix® citește radiația naturală a solului emisă de patru izotopi prezenți în sol. Aceste informații, date sunt coroborate cu datele de la analiza fizico-chimică de laborator a solului, în final obținându-se o cartare de înaltă rezoluție și precizie a conținutului de micro și macroelemente din sol. Nivelul de precizie și rezoluție este asigurată de 800 de puncte de date de referință citite pe hectar. Putem compara această analiză detaliată a solului cu o analiza medicală completă a solului. Cu o astfel de tehnologie, fermierii pot aplica variabil nutrienții și își pot optimiza costurile”, a explicat Andrei Măruțescu, director de comuicare și relații publice la Syngenta România.
Un element de unicitate în cadrul platformei a fost zona de networking, special amenajată în cortul de prezentare a partenerului principal al evenimentului. Participanții la Ziua Grâului Bărăgan au avut ocazia să-și facă o poză într-o bandă semănată cu un amestec de specii anuale și perene, unde am regăsit înflorită Facelia, plantă meliferă, populată de specii polenizatoare. Amestectul de specii pus la dispoziție de compania Syngenta face parte din proiectul program Operation Pollinator multifunctional landscapes. Operation Pollinator este un program de internațional de biodiversitate pentru a spori prezența speciilor polenizatoare în fermă.