Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), în parteneriat cu Patronatul Peștelui din România și Cooperativa agricolă Păstrăvul din Țara Ta organizează, în perioada 7 – 9 noiembrie 2025, în curtea instituției „Târgul Pescăresc – voie bună și pește românesc”, un eveniment dedicat sectorului pescuitului și acvaculturii, parte din seria acțiunilor de susținere a produselor agroalimentare românești.
Scopul principal al manifestării este reprezentat de promovarea produselor tradiționale din domeniul pescuitului și acvaculturii, valorificarea potențialului local, încurajarea consumului de produse autohtone, precum și creșterea gradului de conștientizare a publicului cu privire la identitatea cultural-gastronomică națională.
„Sectorul pescăresc este unul cu potențial, iar misiunea noastră este să valorificăm această resursă prin sprijin concret pentru producători și să promovăm consumul de pește românesc. Târgul Pescăresc reprezintă un pas important în direcția consolidării tradițiilor și a economiei locale”, a declarat Florin-Ionuț Barbu, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.
Timp de trei zile, vizitatorii vor avea ocazia să descopere o gamă variată de preparate tradiționale din pește și produse românești autentice, oferite de producători și pescari din diferite zone ale țării. Atmosfera va fi una tradițională, inspirată din obiceiurile și specificul Deltei Dunării.
Cherhanale din Jurilovca, Sfântu Gheorghe, Sinoie, Murighiol, 23 August vor expune spre vânzare produse dobrogene obținute din pește, precum:
- borș tradițional de pește și storceag;
- midii și rapane
- pește la plită (crap, caras, biban, somn, calcan, stavrid, lufar, levrec, hamsie, chefal, șalău, zărgan);
- saramură de pește cu mămăligă și mujdei;
- pește prăjit
De asemenea, va fi prezent primul operator economic care de peste 20 de ani exploatează resursele Mării Negre, procesând rapane, midii și pești marini din producția autohtonă, Patrician Training. Pe lângă preparatele dobrogene, vizitatorii vor putea degusta produse pescărești obținute din diferite specii de pești din apele de munte, precum păstrăv curcubeu de la ferme piscicole din județele Giurgiu și Prahova.
Pescăria „La Drăgoi” va fi prezentă cu produse din Marea Neagră: crap, plătică, știucă, scrumbie, file de crap argintiu. În premieră la un târg organizat de MADR, vor participa reprezentanți ai Zaga Zaga, un resort dezvoltat cu fonduri europene, supranumit „Delta Siretului”. Complexul îmbină turismul și gastronomia cu activitățile piscicole, deținând o fermă piscicolă de păstrăvi și sturioni, ale căror delicatese vor putea fi degustate și achiziționate de la târg.
Publicul va avea ocazia să aleagă dintr-o ofertă variată de produse, precum: zacuscă din pește, paste și creme din pește afumat, salate din pește marinat, cârnați și batog afumat, salate de icre de crap sau de știucă, precum și specialități cu Indicație Geografică Protejată (IGP) sau Specialitate Tradițională Garantată (STG): Scrumbia afumată de Dunăre – IGP, Salata cu icre de știucă – IGP, Salata tradițională cu icre de crap – STG, Plăcinta dobrogeană – IGP.
Compania Deltaica, cu o tradiție de peste 100 de ani, va încânta vizitatorii cu preparate pescărești înregistrate în Registrul Produselor Tradiționale al MADR, iar Doripesco va aduce o gamă variată de specialități din „Delta din Carpați”. De asemenea, „Delicii pescărești Gura Portiței” îi va răsfăța pe oaspeți cu preparate precum sturion marinat, hamsie marinată, zacuscă din pește cu bucăți de sturion, dar și pește prăjit sau marinat. Victorița Pescărița, restaurant tip cherhana, va găti pe loc o varietate largă de preparate din pește, oferind și produse procesate precum salată de icre, pește afumat și pate din pește. Totodată, Papa D La Mare va aduce o diversitate de preparate din pește și fructe de mare, completând oferta culinară a târgului și aducând o experiență autentică pentru iubitorii de gastronomie pescărească.
Ferma Piscicola Botoșani, situată în aria naturală protejată NATURA 2000, îi va delecta pe cei care vor trece pragul târgului cu specialități create din respect pentru tradiție și natură, păstrând gustul autentic al peștelui românesc. Păstrăvăria Bușteni va oferi păstrăv proaspăt curcubeu, inclusiv păstrăv somonat, precum și produse prelucrate și preparate gata de consum, fără conservanți sau aditivi, iar Cooperativa „Păstrăvul din Țara Ta” va aduce păstrăv proaspăt, crescut sustenabil în ape curate și o gamă variată de produse procesate din păstrăv.
Bunătăți de la Iaz, o afacere de familie care se ghidează după principiul „farm-to-fork” – lanțuri scurte de aprovizionare, pentru un impact minim asupra mediului, va bucura vizitatorii cu produsele sale, create după rețete tradiționale: zacusca din pește și ardei copt – produs atestat tradițional, pastă de novac – produs atestat tradițional, zacuscă din pește și ciuperci, pastă de caras, pastă din crap și novac, pasta din pește afumat, salată din pește marinat, cârnați afumați din pește, novac afumat, salată de icre de crap.
Pe lângă produsele pescărești, vizitatorii se vor putea bucura și de alte bunătăți autohtone, astfel:
- Moesis by Angelo, brand dobrogean cu tradiție din 1992, va aduce produse românești atestate tradițional, dar și o surpriză culinară pentru iubitorii de clătite.
- Livada lui Ilie va oferi spre comercializare mere de Voinești, sucuri, dulcețuri și fructe deshidratate – toate produse 100% autohtone, obținute exclusiv din fructe crescute în Voinești cu grijă, pasiune și respect pentru natură.
- Eco Plant Cătină – cei interesați de creșterea imunității în sezonul rece pot opta pentru produsele acestui brand, prin care se pot bucura de gustul autentic al naturii și beneficiile miraculoase ale fructelor de cătină.
- Migdale de Jurilovca, o afacere de succes înființată în 2018 cu sprijinul fondurilor europene, va prezenta spre comercializare migdale crude, coapte cu sare și caramelizate, dar și ulei de migdale presat la rece.
- Honey Loriana, afacere de familie din Brăila va comercializa miere recoltată de apicultorul Dan Iorga din zone curate de lângă Rezervația „Insula Mică a Brăilei”, Munții Dobrogei și flora spontană a Dunării, precum și diverse combinații de miere cu semințe și fructe.
- Doza de Fresh, un aliat de nădejde pentru cei care doresc să se încarce cu energie din sucuri și smoothie-uri naturale, pregătite din fructe și legume proaspete românești
De la târg nu vor lipsi vinuri albe, roze sau roșii, perfecte pentru a însoți preparatele din pește, aduse de Cramele Viișoara și Pietroasele.
Atmosfera evenimentului va fi completată de meșteri populari care vor aduce în prim-plan frumusețea și autenticitatea tradițiilor românești. Vizitatorii vor putea admira costume populare dobrogene, lucrate manual, cu motive inspirate din flora și fauna Deltei Dunării, precum și demonstrații de meșteșuguri tradiționale, păstrate din generație în generație. Prezența meșterilor și a portului popular va conferi târgului un plus de autenticitate, transformând spațiul MADR într-un loc al întâlnirii dintre tradiție, gastronomie și bucuria de a fi împreună.
Atmosfera și voia bună vor fi întreținute de momente artistice susținute de renumiți interpreți de muzică populară, care vor oferi publicului un spectacol autentic și plin de energie, contribuind la conturarea unui cadru festiv dedicat valorilor și tradițiilor românești. Prin organizarea acestui eveniment, MADR își reafirmă angajamentul de a sprijini dezvoltarea sectorului agroalimentar, prin promovarea valorilor, tradițiilor și produselor românești autentice, atât pe plan intern, cât și internațional.
