Cartoful este unul dintre cel mai răspândite alimente la nivel global, fiind cultivat în întreaga lume. În România producția totală de cartofi, în 2021, a fost de 1,398 mii tone, potrivit datelor furnizate de INS. Deși nu este o cultură pretențioasă, există anumiți factorii care înfluențează productivitatea, rentabilitatea și calitatea culturii.
Cartoful are un sistem radicular superficial, plantele având o capacitate mai scăzută de a exploata elementele nutritive din sol. Pentru o obține o productivitate ridicată și recolte bogate, de calitate, producătorii trebuie să țină cont de factorii care au un impact major asupra randamentului culturii de cartofi. Alegerea soiului, respectarea tehnologiei de cultivare, fertilizarea, măsurile fitotehnice, lucrările agrotehnice, recoltarea și depozitarea corectă sunt factori esențiali pentru a obține cel mai bun raport între productivitate, calitate și profitabilitate.
Cartoful preferă solurile fertile, însorite și irigate. Plantă anuală cu tulpini subterane, cartoful se pretează pentru cultivare în câmp, grădină, spații protejate, în sistem intensiv sau industrial. Indiferent de sistemul de cultivare, randamentul producției este influențat de calitatea solului și tipul de soi ales. Alegerea soiului potrivit se face în funcție zonă, perioada de vegetație, calitatea tuberculilor și modul de utilizare.
Atunci când vine vorba de cultivarea cartofilor, este important să știi că, cultura cartofului este sensibilă la atacul agenților patogeni. De aceea, atunci când alegi zona pentru cultivarea cartofului, este important să eviți terenurile care acumulează apă și solurile în care au fost cultivate alte solanacee.