Teraseya – inteligență și tehnologii soft pentru optimizarea culturilor agricole!

Compania Teraseya oferă pieței agro, inteligență, tehnologii soft și produse de monitorizare a insectelor dăunătoare în timp real, dar și al indicilor de mediu, apă și sol. Redactorul nostru a stat de vorbă cu Petru Surugiu, directorul comercial al companiei, despre produsele inteligente oferite pieței agricole.

De ce au nevoie fermierii pentru a beneficia de produsele inteligente Teraseya?

În primul rând trebuie să achiziționeze produsele noastre și bineînțeles și accesul la tehnologie. Fermierii trebuie să ne furnizeze doar coordonatele GPS ale locației pe care doresc să o monitorizeze. Aceștia vor primi un email cu datele de acces la Aplicația Teraseya, după care vor putea selecta cultura pe care doresc să o monitorizeze cu ajutorul capcanei instalate Fly și a vFly.

Vă rog să ne precizați care este diferența între Fly și vFly?

Teraseya Fly este o capcană inteligentă, conectată, care include modelele fenologice vFly, plus monitorizarea efectivă a insectelor dăunătoare. Fly atrage, prinde în capcană, identifică automat insectele dăunătoare și generează alerte în timp real imediat ce apar primele insecte, în momentul potrivit pentru implementarea acțiunilor de control ale insectelor dăunătoare.

La rândul său, vFly procesează datele privind prognoza meteo locală, pentru a estima când se întrunesc condițiile atmosferice pentru ca insectele să apară în respectiva locație. Spre deosebire de Fly, vFly nu prinde nicio insectă, prin urmare nu poate identifica fotografia unei insecte în zbor și nici nu poate monitoriza populația reală de insecte din teren. Cu toate acestea, vFly este o unealtă folositoare pentru a ști când și unde trebuie instalate capcane reale precum Fly.

vFly este o capcană virtuală care furnizează alerte atunci când se întrunesc condițiile meteo pentru ca insectele dăunătoare să se activeze, cu câteva zile înainte de declanșarea alertei „feromon”, pentru a  permite instalarea de capcane reale în teren, înainte de apariția primelor insecte dăunătoare.

De asemenea, funcționează ca o stație meteo virtuală care furnizează date cu privire la temperatură, umiditate, etc. vFly furnizează prognoze meteo pentru următoarele 2 săptămâni.

Ce ne puteți spune despre Teraseya Fly și avantaje acesteia?

Primul avantaj este de optimizare a timpului și al economisiri de bani, fermierii beneficiind de o monitorizare în mod automat, în toate  arealele de cultură, a amenințărilor legate de infestările cu insecte dăunătoare. Aceștia au posibilitatea de a monitoriza toate parcele cu aplicația vFly, apoi își pot instala Teraseya Fly Fly în zonele amenințate. Capcanele trebuie instalate doar unde este necesar și când se impune. Teraseya Fly va monitoriza în mod automat presiunea insectelor dăunătoare și va alerta fermierul cu privire la momentul în care trebuie să protejeze culturile.

Prin coraborarea vFly și Fly se obține o monitorizare mai atentă a presiunii privind infestarea culturii agricole cu insecte dăunătoare. Practic se obțin alerte în timp real, pentru a acționa la momentul optim și în locația potrivită.

Ne-ați vorbit despre capcana de insecte Teraseya Fly, Ce alte dispozitive mai aveți în portofoliul inteligenței tehnologice?

Teraseya Base este o stație meteo profesională, accesibilă care monitorizează factorii de aer și sol, în culturile agricole. Aceasta oferă date exacte și reale, precum:precipitații, direcția de vânt, , radiații solare, temperatura aerului, umiditatea și presiunea, evapotranspirația frunzelor,umiditatea și temperature solului. Ușor de conectat la orice rețea wireless, dispozitivul va fi disponibil cu ajutorul aplicației Teraseya care va oferi informația în timp real.

Teraseya Prime – stație meteo și capcana de insect este un sistem complet care monitorizează cele patru elemente esențiale în calculul agronomic: apă, lumină, hrană, temperature, asigurând echilibrul și precizia deciziilor cu impact în viitorul culturilor. Dispozitivul este dotat cu o capcană automată, cu inteligență artificială,  stație meteo cu senzori aer și sol. Teraseya Prime monitorizează în timp real culturile agricole, spațiile verzi, pădurile și localitățile împotriva atacului de insecte zburătoare dăunătoare. Stația nu necesită mentenanță fiind dotată cu autocurățare.

Modulul aer monitorizează precipitațiile stația fiind dotată cu pluviometru și senzori de direcție și viteză vânt, luminozitate, radiații UV, PAR-radiație fotosintetică activă dar și de sănătatea frunzei.

Modulul sol este dotat cu senzori ce monitorizează umiditatea, temperatura, macroelementele N,P, K. potențialul de hidrogen, PH- ul, salinitatea, NH4, H20, SO2, etilena precum și măsurarea carbonului  conform green deal.

Dispozitivul ajută la luarea deciziilor privind lucrările agrotehnice, de la predicția infecțiilor primare și a atacului de dăunatori, la alegerea cu precizie a momentului optim de aplicare a tratamentelor fitosanitare, de aplicarea a îngrășămintelor, de udare , scăzând consumul de apa. Sistemul reduce riscul, crește precizia prin inteligență artificială și algoritmi agronomici și îmbunătățește managementul de risc și scade numărul și costul tratamentelor, ajutând la îmbunătățirea structurii solului.

La alegere dispozitivul se poate dota și cu senzori de măsurare a carbonului sau a compactării solului, cu module de automatizare pentru irigații. Platforma software conține algoritmi de monitorizare boli și dăunători.

Practic, cum se realizează, monitorizarea prin Teraseya Prime?

Monitorizăm culturi de: porumb, grâu, rapiță, floarea soarelui, legume, viță de vie, livezi, păduri, parcuri. Monitorizarea permanenta a factorilor de mediu constituie introducerea de date obiective – elemente măsurate permanent, iar ulterior, prin algoritmi matematici, intuim apariția dăunătorului și a patogenului. Monitorizăm în mai mulți pași:

Predicție – prin prelucrarea datelor, acestea, prin algoritmi, sunt transformate în informații, predicții, și astfel, știm cu precizie foarte mare că urmează o boală sau un dăunător.

Detecție – cu ajutorul capcanei cu feromoni și lumini detectăm un dăunator, îl recunoaștem și îl monitorizăm. Prin curbe de zbor și elemente de calcul deschidem ferestre active de spray, astfel încat, indiferent de soluția chimică aleasă să știm exact, când să aplicăm cu maximă eficiență.

La patogeni știm când se instalează infecțiile primare și deschidem fereastră de aplicare imediat, cu eficacitate maximă, încât să reducem numărul tratamentelor dar și să sporim efectul curativ și eradicant al soluției alese.

Recunoastere – fiecare insectă este recunoscută local, pe aparat, de către soft și astfel se poate calcula curba de zbor. Este imposibil de efectuat un calcul precis fără a fi recunoscută problema.

Alertele sunt transmise prin email sau sms. Dispozitivul e independent energetic, are baterii și solar panel. Este optimizat consumul la maxim, beneficiind de „low power’’. Sistemul nu necesită mentenanță deoarece capturarea se face prin palete acționate de motoare și nu de pereți adezivi.

Acesta este un produs declarat unic la nivel global și este conceput de echipa profesionistă de specialiști automatiști ai companiei Teraseya, este fabricat în România, la Timișoara. Personal, m-am ocupat de crearea algoritmilor de lucru.

Suntem prezenți la companii de top, în piete ca: Ucraina, Kazahstan, SUA, Germania, Macedonia, Republica Modova, România, Franța și Italia.

În încheierea discuției noastre, vă rog să ne spuneți cu ce vă diferențiați față de alte produse și aplicații lansate de competitori, în piață?   

Simplu, ne diferențiem prin concepția produselor, diferite de ceilalți, sunt inovatoare, înglobând multă inteligență artificială. Viziunea computerului este îmbinată cu realitatea din câmp măsurată, la care se adaugă și experiența agronomului.

Geo Beldiman