Toţi hibrizii de porumb Saaten Union prezenţi în lotul demo de la Drajna au performat!

În cadrul evenimentului organizat de compania Saaten Union România, Ionuţ Bărbulescu, director de produs porumb şi floarea soarelui, a trecut în revistă tehnologia de cultură, precum şi atelierul tehnic pe densităţi.

Tehnologia culturii de porumb a inclus pregătirea terenului: dezmiriştit, arat la 30 cm şi discuit, după care s-a efectuat o fertilizare cu DAP 18:46:00, în doză de 300 kg/ha. Planta premergătoare a fost o cultură de cereale păiose. Semănatul hibrizilor Saaten Union, la densitatea de 72.000 plante/ha, s-a realizat pe data de 8 aprilie 2020, la o adâncime de 8 cm. Pe 12 aprilie s-a efectuat o erbicidare preemergentă cu S-metaclor 312,5 g/l + terbutilazin 185,5 g/l în doză de 4 l/ha. Pe 22 mai s-a intervenit cu un prăşit mecanic şi o fertilizare cu azotat de amoniu în doză de 200 kg/ha.

“Pentru lotul tehnic a fost ales hibridul Spartan FAO 320, semănat pe mai multe densităţi: 80.000 b.g./ha, 70.000 b.g./ha şi 55.000 b.g./ha, fiind un hibrid care se pretează la densitaţi mari. Practic, acesta este un test pe densităţi pentru a recomanda fermierilor soluţia ideală pentru fiecare cultură în parte. Concluzia este că tehnologia şi hibrizii Saaten Union se pot adapta pe toate zonele de cultură, având în vedere varietăţile pe care le avem în portofoliul comercial. Aşa cum se poate observa anul acesta nu a fost favorabil densităţilor mari, însă deţinem hibrizi dedicaţi condiţiilor grele, cu rezerve reduse de umiditate. Este foarte importană densitatea în cultură, fiind necesară adaptarea ei la condiţiile meteo. Pentru zona unde ne aflăm densitatea recomandată în momentul recoltatului este de 62.000 şi 68.000 plante/hectar”, a atras atenţia specialistul.

barbulescu 800

Despre hibrizii extratimpirii Tonacja, Korynt, SUR 204, ISH 207, Suporto şi Surround a vorbit directorul zonal Ionuţ Paraschiv.

Tonacja este un hibrid simplu, de generaţie nouă, extratimpuriu, din grupa de maturitate FAO 220. Hibridul are talie mică, cu rezistență foarte mare la cădere și frângere a plantelor. Este remarcabil prin rezistența la bolile culturi şi în special la Fusarium. El are o dublă utilizare, atât pentru boabe, cât și pentru siloz, fiind recomandat a fi cultivat și în cultura dublă. Totodată, performează foarte bine pe solurile ușoare, având o toleranță medie la secetă. Hibridul este caracterizat printr-o stabilitate ridicată a producțiilor.

Korynt, din grupa de maturitate FAO 220, este un hibrid simplu, extratimpuriu, cu o perioadă de vegetaţie de 102-108 zile. El are un ritm de creştere rapid în primele etape de vegetaţie. Hibridul prezintă o toleranţă deosebită la factorii de stres termic şi hidric precum şi o toleranţă foarte bună la principalele boli foliare ale porumbului. Are o dublă utilizare, boabe şi siloz, fiind primul în câmp, primul în fermă şi primul la cântar!

SUR 204 este un hibrid timpuriu, FAO 280, viguros, cu o înflorire timpurie şi cu o perioadă de vegetație de 100-105 zile. El are o capacitate bună de adaptare la stresul hidric și termic, mai ales în perioada de înflorit și cea de umplere a bobului. Este recomandat pentru toate zonele de cultură ale porumbului din România. Hibridul este extrem de stabil, fiind pretabil pentru producția de boabe.

ISH 207 este noutatea care va intra în portofoliu comercial anul viitor, după trei ani de testare. Va fi cunoscut sub denumirea Basilic. Este un hibrid din grupa de maturitate 320 FAO, cu rezultate de producţie excelente, de peste 10 tone/ha, remarcat şi pentru efectul de stay-green.

Suporto face parte din grupa FAO 290. Este un hibrid simplu, dentat, timpuriu, ce se remarcă prin potențial de producție ridicat și rezistență bună la principalele boli ale porumbului. Perioada de vegetație este de 105-107 zile. Plantele au talie mică-medie. Densitatea de cultivare la neirigat este de 60.000-65.000 b.g./ha, iar la irigat de 70.000- 75.000 b.g./ha. Hibridul este recomandat pentru zonele colinare sau în cultura dublă.

Surround, din grupa FAO 300, este un hibrid dentat, foarte timpuriu, cu performanțele grupei semitimpurii. El prezintă toleranță la arșiță și secetă, o vigoare excelentă la răsărire şi o foarte bună toleranță la Helminthosporium turcicum și Fusarium spp. Surround are avantajul unui stay-green puternic şi asigură producții constante.

ionut paraschiv 800

În continuare, Marius Creţu director comercial în cadrul companiei, a prezentat hibrizii consacraţi: Spartan, SUM 305, Replik, OSSK 396, SUM 405 şi SUM 402.

“Echipa Saaten Union pune mare accent pe performanța hibrizilor de porumb, iar portofoliul companiei este îmbunătățit permanent pentru a oferi fermierilor produse de cea mai bună calitate. Ne pare rău că în acest an, în condiţiile pandemiei, fermierii nu au putut vedea loturile demonstrative de la Drajna, care şi în situaţia aceasta de stres hidric şi termic sever au performat. Avem în portofoliu hibrizi de excepţie, pornind de la cei semisticloşi Tonacja şi Korynt din grupa de maturitate FAO 220-230 şi continuând cu productivul Spartan, dar şi cu Replik, SUM 305 şi SUM 405, ideali pentru boabe. Un produs deosebit, practic cel mai frumos din România, este SUM 402 – un hibrid portocaliu sticlos. Ideal pentru boabe şi siloz este OS 4014, ce va fi prezentat de colegul meu. Nu pot să nu amintesc hibridul cu boabe albe, ISH 510W din grupa de maturitate FAO 550. După cum puteţi obseva, avem hibrizi pentru toate zonele de cultură şi pentru toţi fermierii doritori de performanţă. De aceea, ne angajăm în continuare să livrăm fermierilor din România semințe de calitate, soiuri adaptate, rezistente, care le asigură producții anuale remarcabile”, a subliniat Marius Creţu, specialistul pasionat de cultura de porumb.

Spartan, din grupa FAO 320, este un hibrid timpuriu simplu, foarte stabil şi cu un potenţial foarte bun de producţie. El l-a înlocuit cu succes pe Bonito. Perioada de vegetaţie este între 105-110 zile, iar talia plantelor este mare, ceea ce îl recomandă atât pentru boabe cât şi pentru siloz. Hibridul are o foarte bună toleranţă la stresul hidric şi asigură producţii de top.

Sum 305, din grupa FAO 370, vârful de lance, este un hibrid cu o genetică excepţională, dovedită în condiţiile cele mai grele pentru cultura porumbului. Hibridul este de tip dentat, semitimpuriu, având un randament ridicat al producțiilor. Planta are un foliaj bine dezvoltat, ce asigură o foarte bună rezistență la frângere și cădere. Hibridul se remarcă printr-un caracter stay-green foarte pronunțat, perioada de vegetație fiind de 120-125 de zile. Tipologia plantei vizează înălțimea plantei de 250-260 cm, lungimea știuletelui de 19 cm, o calitate foarte bună a tulpinii, precum și o rădăcină foarte ramificată și ancorată în sol.

Forma știuletelui este cilindrică, numărul de rânduri pe știulete este de 14-16, tipul bobului este dentat, de culoare galbenă. Caracteristicile de producţie indică o masă hectolitrică de 65-67 grame și MMB de 335-345 grame. Planta se remarcă prin vigoare excelentă la răsărire, pierderea rapidă a apei din bob, toleranță bună la secetă și o mare rezistență la cădere sau la frângerea tulpinilor. În ceea ce priveşte bolile, hibridul prezintă toleranță foarte bună la Helminthosporium spp., medie la Fusarium spp. și bună la sfredelitorul tulpinilor.

marius cretu 800

Replik, din grupa de maturitate FAO 380, face parte din ultima generație a hibrizilor de porumb Saaten Union. Hibridul are un start foarte bun în vegetație și dezvoltă plante compacte de talie medie, cu rezistență la cădere. Este recomandat pentru producția de boabe, iar inserția știuleților este medie și uniformă. Replik face parte din conceptul Drought Tolerance (DT) și este un hibrid simplu, dentat, cu potențial de producție de peste 14.000 kg/ha.

OSSK 396, din grupa de maturitate FAO 380, este un hibrid semitimpuriu cu toleranţă la temperaturile scăzute din primăvară, rezistenţă la arsiţă și secetă, cu perioadă de vegetație de 120-124 de zile. Este recomandat pentru producția de boabe, cât și pentru siloz. Are un potențial de producție foarte ridicat și răspunde favorabil în tehnologii intensive. Se caracterizează printr-o capacitate foarte bună de polenizare, datorită coincidenței foarte bune la înflorit. Hibridul prezintă o rezistență foarte bună la cădere, la tăciunele comun (Ustilago maydis) și o rezistenţă la putregaiul tulpinelor (Fusarium spp.). Densitatea recomandată la neirigat este de 55.000-65.000 de b.g./ha și de 65.000-70.000 de b.g./ha la irigat.

SUM 405, din grupa de maturitate FAO 400, este un hibrid semitardiv, cu genetică de elită, care are o toleranță foarte ridicată la tăciunele comun, pătarea frunzelor și fuzarioza porumbului. El are o bună rezistență la frângere şi un randament ridicat atât la producția de boabe cât și pentru siloz, datorită stay-green-ului foarte bun. Perioada de vegetație este de 125-130 zile. Densitatea recomandată la neirigat este de 60.000-65.000 b.g./ha, iar la irigat de 70.000-75.000 b.g./ha.

SUM 402, FAO 400, este un hibrid simplu, sticlos, semitardiv, cu o calitate foarte bună a proteinelor datorită conținutului de lizină, metionină și triptofan. Hibridul prezintă toleranță foarte mare la secetă și arșiță, dar și la tăciunele comun (Ustilago maydis) şi putregaiul tulpinilor (Fusarium spp.). Potențialul de producție este de peste 12.000 kg/ha. Știuleții sunt lungi, cilindro-conici, rahis alb, boabe rotunde de tip sticlos, galben- portocalii la maturitate, 16-18 rânduri/știulete, 34-36 de boabe pe rând. SUM 402 prezintă calități excelente pentru morărit, fiind ideal atât pentru consumul uman cât și pentru hrana animalelor. Perioada de vegetație este de 120 -130 zile. Densitatea de semănat este de 65.000-70.000 b.g./ha la neirigat, iar la irigat de 70.000-75.000 b.g./ha.

Încheierea atelierului de porumb i-a revenit directorului zonal Vlad Buricescu care a vorbit şi despre noutatea din portofoliu. Printre hibrizii tardivi prezentaţi s-au evidenţiat: SUR 307, OS 4014, ISH 510W şi ca noutate Filigran.

SUR 307 este un hibrid dentat ce prezintă o excelentă adaptabilitate, dar şi stabilitate foarte bună a producţiilor. Hibridul răspunde favorabil tehnologiilor intensive cu rezultate foarte bune în diferite condiţii pedoclimatice. El are un potenţial foarte mare de producţie pentru grupa sa de maturitate – FAO 410. De aceea, specialiştii îl consideră Flexibil – Sigur – Productiv!

OS 4014, din grupa FAO 420, este un hibrid semi-tardiv, nou, cu genetică de elită, ce deține o toleranță deosebită la secetă. A dovedit o productivitate ridicată în condiţii de semanat timpuriu. Hibridul dezvoltă plante rustice, viguroase, de talie înaltă, până la 240 cm, ce asigură un randament ridicat de boabe. Sistemul radicular bine dezvoltat ce explorează un volum mare de sol îi asigură energie hibridului pentru producții ridicate. OS 4014 prezintă o vigoare la răsărire foarte bună şi are o toleranţă excelentă la cădere şi frângerea tulpinii, precum şi o toleranță remarcabilă în condiții de stres hidric și termic. Densitatea recomandată la neirigat este de 65.000-68.000 b.g./ha. Hibridul poate fi folosit cu succes atât pentru producția de boabe cât și pentru cea de siloz, fiind considerat atracţia lanului de porumb. OS 4014 face parte din conceptul DT.

ISH 510 W este porumbul alb fără gluten din portofoliul Saaten Union care are proprietăţi nutriţionale net superioare celui galben. Este cultivat în special pentru producția de făină din care se obțin paste fără gluten. Hibridul prezintă un sistem radicular foarte puternic, bine ancorat în sol. Știuletele are 16/18 rânduri de boabe, iar masa hectolitrică este de 78 kg/hl.

Filigran este noul hibrid de porumb din grupa de maturitate FAO 450, cu o genetică de top. El va intra în portofoliul comercial în primăvara anului 2021. Hibridul are un sistem radicular bine dezvoltat, ceea ce îl ajută să obţină producţii foarte bune şi în condiţii de secetă”, a spus specialistul.

vlad buricescu 800