Trebuie luate măsuri de susținere şi sprijinite în regim de urgenţă investițiile în domenii de importanță strategică din agricultură

Producția internă devine tot mai importantă în contextul actual, când pandemia de coronavirus afectează toate sectoarele, inclusiv agricultura. Este momentul în care se poate vedea cu adevărat în ce măsură producătorii români pot să suţină consumul intern.

“Din păcate, fară să exagerez, consider că doar 20-25% din produsele de bază pot fi asigurate de către producătorii români. Viticultura, apicultura și producția de cereale sunt sectoare care funcționează bine. Avem un mare deficit, însă, la carnea de porc, la ouă, pește, precum și la legume- cartof, ceapă, roșii, ardei, castraveți şi ridichi. Si la fructe vorbim de un real dificit având în vedere că doar 30% din piața fructelor este asigurată de producţia din România. Însă, în prezent, cele mai mari probleme ale producătorilor, indiferent de sectorul de activitate sunt: lipsa capitalului de lucru, precum și dificultățile de aprovizionare cu tot ceea ce le trebuie pentru producție, având în vedere că, totul vine din import. În această situaţie trebuie luate măsuri de susținere şi sprijinite în regim de urgenţă investițiile în domenii de importanță strategică din agricultură, precum zootehnia, procesarea, depozitarea și cel mai important, piața de desfacere”, a explicat Adrian Rădulescu, Preşedintele Asociaţiei Fermierilor din România-AFR.