Un dialog autentic despre cum pot fermierii să rămână profitabili în agricultură!

Ieri, 11 noiembrie 2023, am avut plăcerea și bucuria de a participa la un eveniment inedit în agribusiness, care a avut loc în cadrul centrului de evenimente BioHumusSol, din Buzău,o locație, cu totul și cu totul deosebită.  

Cu acestă ocazie a fost marcată în mod public și lansarea publicației on- line Sens & Contrasens în Agricultură, partener în organizarea evenimentului fiind compania BioHumusSol..

Invitații au fost primiți cu deosebită căldură de amfitrionii  manifestării, respectiv, distinsa doamnă Maia Voinea și antreprenorul Mircea Voinea, fondatorul BioHumusSol, dar și de jurnaliștii Daniela Cristescu și Tudor Calotescu, alături de dr. Denis Carmen.

Întâlnirea a debutat cu vizita realizată la Fabrica de îngrășăminte organice pentru agricultură ecologică și convențională, BioHumusSol, o unitate modernă de producție.

În tot ansamblul său,  manifestarea care s-a bucurat de participarea a peste 120 de invitați și-a propus să fie un dialog autentic despre cum pot fermierii să rămână profitabili în agricultură.

Printre participanți s-au regăsit: Marius Micu, Vicepreședinte Copa -COGECA, Florian-Emil Dumitru – Membru al Camerei Deputaților din Parlamentul României, Radu Antohe, lector universitar doctor la Academia de Studii Economice din Bucuresti, Facultatea de Economie Agroalimentară și a Mediului, Romania –expert  în politici agricole, peste 60 de fermieri,  Nicu Vasile – președinte LAPAR,  Alexandru Baciu – vicepreședinte LAPAR,  Alexandru Haită, președintele Cooperativei Agricole Tinoasa – Teleorman, fermier și lider de asociație Teleorman, Vasile Lungu, CEO Domeniile Lungu, Theo Ichim, fermier și administrator Unigrains, Vasilică Pamfil, Cosmin Iancu din județul Ilfov, Aurel Petruș din județul Călărași, Cătălin Tudor județul Călărași, Emil Turdean, administrator Agroturdean, Mihai Afiliu, județul Buzău, Ionuț Mortu, director Chimagri, Liviu Balanici – Antreprenor – Panifcom Iași, Cezar Andrei Musteață județul Iași, Andrei Pantelimon –  ACCPT Iași, precum și jurnaliști ai presei agricole.

Atmosfera a fost una de prietenie și socializare, de discuții libere între fermieri dar și de întrebări, în sesiunea moderată de jurnalistul Tudor Calotescu. Din păcate, însă reprezentanții MADR nu au răspuns invitației de a fi alături, de această data de fermierii dornici să poarte un dialog constructiv cu autoritățile.

Cina  a fost un adevărat festin, oferit de cei de la Drumeții și Delicii, de barul Măgura Zamfirei, vinurile de bun gust au fost de la Crama Hermeziu și Domeniile Lungu din gama „C’est Soir, Candy barul a fost asigurat de Denis Franța și Prive Franța prin grija și cu contribuția fabricantului de produse de cofetărie DOUBLE CRUMBLE din Teleorman și bineînțeles cea mai bună cafea a fost asigurată de Ferma Baciu, prin Coffee Bike.

Un cadru minunat oferit  de un amplasament de vis care a permis o stare de voie bună și relaxare. Seara s- a încheiat  într-un mod spectaculos cu un foc de artificii deosebit. Echipa Cotidianul Agricol transmite sincere felicitări organizatorilor, sănătate, putere de muncă și reușite profesionale!

” Prietenie, dezbatere, îmbrățișări și căutări de soluții împreună, cam asta pot să spun, ca o concluzie, la evenimentul organizat de noi.  Am avut alături fermieri din toată țara, fiecare în parte cu filozofia proprie dar și cu deschidere pentru a acționa spre unitate.

Am avut invitați lideri din principalele asociații profesionale pentru a avea un tablou cât mai real al agriculturii din acest moment.

Din păcate, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale s-a dovedit incapabil să participe la un dialog despre cum vor putea fermierii să rămână profitabili. L-am invitat pe ministrul Florin Barbu care a promis că vine. Apoi nu a mai răspuns la telefon. Nici măcar nu a catadicsit să spună că nu vine, așa ar fi fost ok!

Ce să spun, m-am bucurat să fiu împreună cu fermierii pe care îi respect și îi iubesc pentru ceea ce fac pentru țara lor, dar și cu prietenii jurnaliști care au dorit să ne fie aproape în această întâlnire de suflet”, a transmis jurnalistul Tudor Calotescu.