Uniunea de Ramură Națională a Cooperativelor din Sectorul Taurin -BOVICOOP crește numărul de membri, iar fermierii cooperatori cresc odată cu ea!

U.N.C.S.T.-BOVICOOP a organizat vineri, 23 septembrie, o întrunire la sediul Cooperativei Someș Arieș, în comuna Apahida, județul Cluj, pentru primirea oficială a noilor membri aderenți.

În 2021, la înființare, U.N.C.S.T.-BOVICOOP avea 9 membri cooperatori, iar acum, în 2022 acest număr este aproape dublu, ajungând la 17. Membrii fondatori ai acestei forme de organizare sunt:

 1. ARDEAL LACT COOPERATIVA AGRICOLĂ
 2. BOVI SOMEȘ COOPERATIVA AGRICOLĂ
 3. CRIȘANA LACT COOPERATIVA AGRICOLĂ
 4. FERMELE DE NORD MOLDOVA COOPERATIVA AGRICOLĂ
 5. GENETICA DIN TRANSILVANIA COOPERATIVA AGRICOLĂ
 6. SAMUS LACT COOPERATIVA AGRICOLĂ
 7. SOMEȘ ARIEȘ COOPERATIVA AGRICOLĂ
 8. SOMEȘ CODRU COOPERATIVA AGRICOLĂ
 9. TIMLACTAGRO COOPERATIVA AGRICOLĂ.
  La care s-au alăturat din 23 septembrie 2022, următorii:
 10. AGROZOOTEHNICA SOMEȘANA COOPERATIVA AGRICOLĂ
 11. BIOCARPATHIA COOPERATIVA AGRICOLĂ
 12. BOVAGRO PIȘCARI COOPERATIVA AGRICOLĂ
 13. COOPERATIVA AGRICOLĂ A FERMERILOR LACTOVEST VARIAȘ
 14. CSENGO COOPERATIVA AGRICOLĂ
 15. PRELUCRAREA ŞI VALORIFICAREA LAPTELUI TROTUŞ COOPERATIVA AGRICOLĂ
 16. SCHONTOL INNOVATIVE COOPERATIVA AGRICOLĂ
 17. TÂRNAVA MARE COOPERATIVA AGRICOLĂ

Până recent, U.N.C.S.T.-BOVICOOP întrunea membri dintr-un număr de 8 județe ale României (Bihor, Botoșani, Cluj, Satu Mare, Sălaj, Maramureș, Timiș), însumând un număr de aproximativ 15.000 capete de bovine deținute de 200 de fermieri cooperatori. Începând cu iunie 2022, U.N.C.S.T.- BOVICOOP și-a extins perspectiva, astfel că s-a înființat un punct de lucru în București, în apropiere de MADR, pe strada Vasile Lascăr, nr 5-7, fiind angajat și un Director Executiv.

Din iunie și până în prezent, am reușit aproape să dublăm numărul membrilor cooperatori, devenind 17, alaturând membri din alte 3 județe (Arad, Brașov, Harghita), măridu-se astfel efectivul de bovine la 22.000, iar numărul fermierilor cooperatori triplându-se la 700.

Pe lângă creșterea numărului de membrii cooperatori, U.N.C.S.T.-BOVICOOP a luat parte la evenimente cu impact asupra sectorului zootehnic venind în sprijinul fermierilor mici și mijlocii. Asociația a fost prezentă la grupurile de lucru privind Planul Național Strategic 2023-2027, la întâlnirea de lucru a ANZ privind strategia pentru 2023-2027 și a participat la diferite conferințe și târguri din țară care vizau bovinele de lapte și carne.

Necesitatea fermierilor de a face parte dintr-o cooperativă agricolă, care la rândul ei să fie membră a unei Uniuni de Ramură, este imperios necesar pentru o bună funcționare a fermelor. Un raport contabil realizat recent pentru U.N.C.S.T.-BOVICOOP, demonstrează ascensiunea din sector, prin faptul că în anul 2021 niciuna din cele 17 cooperative membre nu a raportat pierderi, indicând o cifră de afaceri de 154.065 lei.