Vacile mici pot reprezenta o soluție pentru agricultura sustenabilă!

Fermierii sunt tot mai încântaţi de vacile mici pentru că pot reprezenta o soluție pentru agricultura sustenabilă. Acestea consumă mai puţin, emit mai puţine gaze nocive iar carnea lor este foarte gustoasă. Suprafaţa de păşune necesară unei astfel de văcuţe este mult mai mică, iar fermierii îşi pot amortiza afacerea după câţiva ani de activitate într-o astfel de fermă.

O văcuţă pitică produce 3-8 litri de lapte pe zi, în dependenţă de rasă în timp ce o vacă obişnuită produce până la 20 de litri de lapte şi necesită mult mai multă grijă. Laptele vacilor pitice se poate păstra până la 24 de ore la o temperatură de +35°C, iar un fermier poate să-şi restituie cheltuielile.

Cele mai populare rase de vaci pitice sunt:

  • Vaca pitică de rasa Zebu – provine din Sri Lanka, unde este considerată sacră. Rasa este rezistentă şi nu are cerinţe speciale faţă de nutreţuri. Produce până la 3 litri de lapte pe zi, are o înălţime de 90 cm şi o masă a corpului de 80 de kilograme.
  • Vaca pitică Vechur – cea mai mică rasă de vaci din lume ce produce până la 4 litri de lapte pe zi. Laptele acestei vaci este considerat cel mai sănătos lapte de vacă. Înălţimea ei este de 75 cm iar masa de până la 70 de kilograme.
  • Vaca pitică din Yakutsk – rasa suportă foarte uşor gerurile din timpul iernii, iar laptele conţine 6-9% grăsime şi poate da câte 5 litri pe zi. Aceasta are o înălţime de 100 cm şi o masa de până la 250 de kilograme.
  • Vaca pitică de rasa Jersey – este crescută pentru lapte, originară din insula Jersey. Pentru producerea unui litru de lapte se cheltuie 0,8 unitate de nutreţ. Produce până la 12 litri de lapte pe zi, are masa de 350 de kilograme iar înălţimea de până la 120 cm.
  • Vaca de pluş din Iowa – este cea mai scumpă şi cea mai frumoasă rasă de vaci din lume de dimensiune mijlocie. Provine din SUA, statul Iowa. O vacă poate costa până la câteva zeci de mii de dolari. Înălţimea este de până la 135 de cm, iar masa corporală de până la 550 de kilograme.