Virusul psorozei citrice poate fi combătut prin altoire

Una dintre problemele cele mai mari ale cultivatorilor de citrice este virusul psorozei citrice (CPsV). Citricele nu au rezistență naturală la acest virus, și de aceea pierderile din culturile infestate sunt foarte mari.

Pentru a găsi o soluție la această problemă, oamenii de știință de la Universitatea din California (Statele Unite) au căutat o cale de a conferi toleranța la acest virus folosind o combinație de biotehnologii tradiționale și moderne.

Cercetătorii au combinat o tulpină non-transgenică de tip Sweet Orange, linii transgenice Sweet Orange rezistente la CPsV, ca material intermediar și o altă specie non-transgenică de portocal ca standard. Rezultatele au arătat că transcrierile ihpCP sunt translocate prin grefa tijei, declanșând inactivarea proteinei de mRNA a țintei. Analizele ulterioare au arătat că expresia ihpCP oferă rezistență împotriva CPsV cu diferite niveluri de protecție în tulpină, în funcție de locul de intrare al virusului.

Aceste rezultate au dovedit că altoirea este o alternativă biotehnologică promițătoare pentru a proteja plantele lemnoase împotriva infecțiilor cu viruși la plantele cu propagare vegetativă.

Sursa: agrobiotechrom.ro