Vremea în această săptămână…

În următoarea perioadă, valorile termice se vor situa în jurul normelor climatologice. Temperatura maximă a aerului va oscila între 18…36°C, iar cea minimă între 9…20°C. Sub aspect pluviometric, se întrevăd ploi locale cu caracter de aversă, dar și torențiale, însoțite de descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului cu aspect de vijelie și izolat, căderi de grindină.

De asemenea, local se pot înregistră cantități de apa mai însemnate din punct de vedere agricol. Rezerva de umiditate accesibilă plantelor pe adâncimea de sol 0-100 cm, în cultura neirigată de porumb, se va încadra în limite satisfăcătoare până la apropiate de optim și optime, în majoritatea zonelor de cultură.

Seceta pedologică cu diferite grade de intensitate, respectiv moderată, puternică și local extremă, se va semnala pe suprafețe agricole extinse din Dobrogea, local în centrul, estul, sudul și sud-estul Moldovei, nord-estul, estul, sud-estul, nordul și sudul Munteniei, sudul, sud-vestul, izolat estul Olteniei, nord-vestul Banatului.

Pe ansamblu, regimul hidro-termic din aer și sol favorabil va determina o evoluție normală a proceselor fiziologice la toate culturile agricole, în cea mai mare parte a țării. Starea de vegetație a speciilor prăşitoare se va menține în general bună și medie, iar în semănaturile tardive și pe terenurile cu deficite de apă în sol, ritmurile de vegetație ale plantelor vor fi stânjenite.

La grâul de toamnă înființat în epoca optimă se vor continua lucrările de recoltare, iar în semănaturile tardive se vor înregistră fazele de maturitate în ceară și deplină. Cultura de rapița aflată la maturitatea tehnologică se va recolta pe ultimele suprafețe agricole. Sub aspect fenologic, la floarea-soarelui vor predomina fazele de formare a capitulului, înflorirea și începutul maturității în ceară, la nivelul întregii țări.

Funcție de data semănatului și agrotehnica aplicată, porumbul va înregistra diferite faze de vegetație, respectiv: formarea paniculului, înflorirea și mătăsirea, iar izolat în zonele de câmpie, la hibrizii extratimpurii se va putea declanșa maturitatea în lapte. În principalele bazine de cultură, la sfecla de zahăr se vor semnala înfrunzirea, precum și alungirea/îngroșarea axei hipocotile.

Cartoful pentru consum se va afla la creșterea tuberculilor și înflorire, în majoritatea zonelor de cultură. În toate plantațiile, la speciile de seminţoase (măr, păr) predominante vor fi fazele de creștere a fructelor și acumulare a zaharurilor, iar la sâmburoase (cais, piersic și prun), maturarea fructelor și recoltarea acestora.

Vița de vie din cea mai mare parte a podgoriilor va parcurge creșterea lăstarilor/frunzelor, precum și dezvoltarea boabelor. În zilele fără precipitații, lucrările agricole în câmp (prașile mecanice/manuale, erbicidări, tratamente fito-sanitare, recoltare, etc.) se vor desfășură în condiții relativ bune.

Sursa: meteoromânia.ro