Xemium® – Formula Activă în Spațiu și Timp

Molecula lansată cu succes de BASF în 2017, fluxapiroxad, devine începând cu anul 2022 Xemium® – molecula inteligentă cu acțiune FAST: Formula Activă în Spațiu și Timp.

Xemium® are o acțiune puternică, de lungă durată împotriva unui spectru foarte larg de agenți patogeni, proprietățile sale unice de distribuție în interiorul plantei având ca rezultat efecte preventive și curative pronunțate. Acest lucru nu numai că permite controlul a numeroase boli la cereale, dar ajută și la obținerea constantă a randamentelor ridicate cu o calitate înaltă a recoltei.

Xemium® – Formula activă cu o structură moleculară unică

Orice substanță activă trebuie să ajungă la locul țintă cât mai repede posibil pentru a controla eficient agenții patogeni. Ținând cont că ținta este situată adânc în interiorul mitocondriilor celulei, protejată la rândul ei de membrana celulară exterioară, substanța activă are un drum lung și greu de parcurs.

Având o structură moleculară optimizată, Xemium® traversează rapid membranele plantelor și ale agenților patogeni, motiv pentru care poate ajunge și bloca agentul patogen mai rapid și mai eficient față de alte molecule.

molecula xemium basf

Substanța activă Xemium® are capacitatea de a fi mobilă în medii hidrofile (pereții celulari, sistemul vascular) și lipofile (stratul ceros, membrane celulare) datorită structurii moleculare unice, capabile să ia conformații diferite în funcție de mediul întâlnit, asigurând astfel o dublă acțiune în funcție de mediul în care trebuie să intervină.

aplicare substanta xemium

Tehnologia inovatoare de formulare a BASF prezentă în fungicidul Xemium® asigură o performanță excepțională datorită acoperirii optime și a absorbției rapide în plante.

xemium acoperire produs

Modul de acțiune

Xemium® are excelente proprietăți preventive și curative, inhibă puternic germinația sporilor, alungirea tubului germinativ, creșterea miceliului și sporularea (toate stadiile majore de dezvoltare a bolilor).

Tehnologia moleculei inteligente Xemium® permite blocarea eficientă a complexului II al ciclului Kerbs. Enzima, care poartă numele succinat dehidrogenaza (SDHI), joacă un rol cheie în procesul de respirație al agentului patogen, furnizând energie celulelor ciupercilor și suport molecular pentru creșterea celulară. Aceste funcții sunt întrerupte și blocate cu eficacitate maximă de inhibitorul SDHI, Xemium®.

Pentru a minimiza posibilitatea apariției oricărei forme de rezistență la inhibitorii SDHI, BASF va combina Xemium® cu alte substanțe active cu moduri diferite de acțiune, conform celor mai bune practici de management al rezistenței la fungicide.

Avantajele Xemium® pentru fermieri

Cea mai nouă și puternică substanță activă de la BASF din grupa chimică SDHI

  • Substanța activă cu cea mai mare mobilitate în plantă din grupa chimică din care face parte
  • Spectru foarte larg de combatere a bolilor cu excelente proprietăți preventive și curative
  • Cea mai eficientă substanță activă împotriva septoriozei și bolilor la cultura de orz
Pentru fermieri, fungicidele care conțin Xemium® vor deveni parteneri importanți pentru a atinge succesul în agricultură și în afaceri!

Sursa:https://www.agro.basf.ro