Ziua Internațională de Conștientizare Asupra Risipei și Deșeurilor Alimentare

Ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, Petre DAEA, va participa astazi, 29 septembrie 2022, începând cu ora 10:00, la un eveniment de gastronomie sustenabilă, dedicat celebrării Zilei Internaționale de Conștientizare Asupra Risipei și Deșeurilor Alimentare.

Manifestarea, organizată de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, în calitate de beneficiar al proiectului „Consolidarea capacității MADR de a elabora politici și reglementări specifice în vederea implementării unui sistem strategic național pentru trasabilitatea și integritatea produselor agroalimentare”- Cod SIPOCA/SMIS2014+: 589/126983, va avea loc la sediul instituției din Bdul. Carol I nr. 2-4, București.

Vor fi formate șase echipe a câte cinci elevi, fiecare echipă reprezentând una dintre unitățile de învățământ participante: Școala Profesională Specială pentru Deficienți de Auz „Sf. Maria”, Colegiul UCECOM „Spiru Haret”, Colegiul Tehnologic „Viaceslav Harnaj”, Școala Gimnazială Barbu Delavrancea, Colegiul Tehnic Dinicu Golescu, Colegiul Economic „Viilor”. Sub coordonarea unor bucătari profesioniști, fiecare grup de elevi va primi un coș cu ingrediente proaspete: legume, carne (pește, pui, vită, porc), ierburi aromatice, condimente și alte produse necesare pregătirii unor feluri de mâncare, toate provenite din producția autohtonă. Din produsele pe care le vor găsi în coș, elevii vor crea preparate, fără să irosească materia primă.

La finalul evenimentului, elevilor li se vor explica importanța conservării mediului înconjurător, respectul față de materiile prime folosite, necesitatea orientării către „construirea” unor meniuri echilibrate și a unui consum responsabil. De asemenea, elevilor le vor fi înmânate diplome de participare și vor fi degustate preparatele realizate de aceștia.

Evenimentul își propune conștientizarea asupra importanței valorificării eficiente a resurselor, a rolului definitoriu al măsurilor de educație, în contextul prevenirii și diminuării risipei alimentare.

Detalii despre proiect:

Titlul proiectului: Consolidarea capacității MADR de a elabora politici și reglementări specifice în vederea implementării unui sistem strategic național pentru trasabilitatea și integritatea produselor agroalimentare” – Cod SIPOCA/SMIS2014+: 589/126983

Obiectivul proiectului este de a întări capacitatea MADR de a elabora propuneri de politici publice în domeniul agroalimentar bazate pe dovezi, de reducere a poverii administrative pentru mediul de afaceri și de a implementa unele măsuri de simplificare pentru cetățeni.